НОВИНИ

Институциите на ЕС усилено се борят срещу „фалшивите новини“ („фейк нюз“), като твърдят, че така защитават „свободата на словото“. Всяка страна от Съюза по отделно също се бори с тях – управляващите в България също. Оказва се обаче, че всъщност, тази борба е чисто и просто претекст за насаждане на цензура и водене на пропаганда.

„Винаги ще съществуват фалшиви новини. Но добрата новина е, че вече за първи път имаме ясна дефиниция за този феномен. Това е преди всичко онлайн дезинформация. За да й се противопоставим успешно, приехме Кодекс за борба с онлайн дезинформацията, като започнахме и изграждането на Европейска мрежа за достоверно проверяване на информацията“, каза през юли т.г. в „Денят започва" по БНТ еврокомисарят Мария Габриел, цитирана от в. „Стандарт“.

Вярно, със сигурност има „фейк нюз“. Но те са толкова малко, че се оказва, че „борците“, т.е. управляващите в институциите на ЕС и либералите и левите (от крайно ляво та до център-ляво) май няма с кого да се „борят“. Освен със свободата на словото и - разбира се да водят пропаганда срещу всички несъгласни с тяхното мнение и политика – вътрешни противници (най-често „популистите“ и „крайнодесните“) и външните врагове, главният от които, разбира се е Русия с нейната вездесъща пропаганда и намеса в изборите. За целта „фейк нюз“ е прекрасен претекст за приемането на какви ли не закони, въвеждащи какви ли не ограничения, а също и за разюздани пропагандни кампании срещу „неугодните“.

Ето само два примера, защо това е така.

Всички си спомнят огромния поток от обвинения, че руските тролове едва ли не са предопределили вота на референдума за Brexit във Великобритания. Да, ама не. През декември м.г. проведено от Фейсбук изследване показа, че „главната ферма за тролове“ на Русия – Агенцията за изследване на интернет е изразходвала за реклами (т.е. подсилване на съдържание) „огромната сума от 83 евроцента! Изследването е направено по искане на британската Избирателна комисия за да бъде достоверно установено, доколко руската пропагнда в социалните мрежи е повлияла на решението на британските избиратели.

На всичко отгоре се оказа, че тези „големи“ пари са генерирали едва 200 импресии от потребители от Великобритания и то за четири дни през май 2016 г. Освен това, публикациите (постовете) на руската „ферма а тролове“ са били посветени на проблемите с миграцията за Европа, а не за Brexit.

През юли т.г. френският президент Еманюел Макрон прокара два закона – все за борба с „фейк нюз“. Законите предизвикаха много критики, а френският философ Ален де Беноа направо ги оприличи на Министерството на истината в романа на Джордж Оруел „1984“. „И нека не забравяме, че (иченно) централните медии, които днес горделиво се хвалят, че „развенчават“ на другите, винаги са били първите, които препредават правителствените лъжи, такива като „оръжията за масово поразяване на Садам Хюсейн“, допълва той.

Разбира се, Макрон и сие оправдаваха и продължават да опрадават необходимостта от подобни действия на управляващите с влиянието, което са оказали „фейк нюз“ по време на президентските избори във Франция – естествено негативно върху кампанията на самия Макрон.

Сега обаче се доказа, че „фейк нюз“ са били едва 0.01% от всички около 60 милиона туита в социалната мрежа Туитър, които са били свързани по някакав начин с президентската кампания през 2017 г.

Изследване Изследване шзвършено от френските „Institut des Systèmes Complexes“ (CNRS) и „Център за социални анализи и математика“ (CNRS/EHESS). С помощта на в. „Le Monde“, изследователите са установили, че само 0.0081% (по-точно - 4 888) от 60 млв. туита са били свързани по някакъв начин с „фейк нюз“. Според тях, те не са имали почти никакво влияние върху политическите дебати по президентската кампания.

Тези туитове са произлизали от „определени политически общности и не от изолирани акаунти“, казват още те. Ето две от тези „общности“: 50.75% от туитовете са били от поддръжници на републиканския кандидат Франсоя Филон, а 22.21% - от привържениците на Марин Льо Пен.

Чии ли привърженици са пускали останалите 27.04% от туитовете – „фейк нюз“ не се съобщава. Сигурно от учтивост към президента Макрон.

Тук е мястото да напомним, че с наближаването на изборите за Европейски парламент, а също и заради текущата политическа обстановка в Европа, „борбата“ с (не)съществуващите и (не) съществените на брой от политическа гледна точка „фейк нюз“ тепърва ще се изостря и засилва. Или иначе казано, цензурата просто „ще се развихри“, маскирана като едно „фейк лице“ на една „фейк борба“.  България не прави изключение.

Независимо от това, че истерията за "фейк нюз", обхванала либерали и леви в Европа и САЩ е основана на "фейк нюз".

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас