НОВИНИ

Голям брой членове на „Ислямска Държава“ (ИД) са напуснали Сирия за Афганистан тази година, предупреждава Съвместният щаб на Организацията на Договора за обща сигурност (CSTO).

„Над 2 500 членове на ИД бяха предислоцирани в афганистано-пакистанската зона от Сирия през 2018 г.“, цитира „Ал-Масдар Нюз“ доклад на Организацията.

Според Съвместния щаб на CSTO, повечето джихадисти (от ИД) сега са концентрирани в Афганистан след големите загуби в Сирия, Ирак и Либия.

Ликвидираха лидера на клона на ИД в Афганистан.

„Афганистан сега е принципният център на терористите от ИД“, съобщават още от Организацията.

В Доклада не се казва, как точно е станал трансферът на джихадистите от Сирия в Афганистан, но се знае, че ИД продължава да има „широко присъствие“ в източна Сирия, въпреки продължаващите усилия на подкрепяните от САЩ сили (и сирийските правителствени сили) да изчистят пустинния район от терористите.

Северната час на Афганистан се превръща в опорна база на тероризма, руското МВнР

Едно от най-показателните потвърждения на Доклада на CSTO е съобщението от (19 септември 2018 г.) за първото депортирана – свързано с ИД – от Афганистан в Индия.

За първи път, Афганистан депортира предполагаем симпатизант на ИД от Керала, който заедно с 14 други („младежи“) е искал да се присъедини към терористичната организация.

„Нашидул Хамзафар беше задържан от Афганистанската агенция за сигурност миналата година за нелегално влизане в страната, за да се присъедини към „другари те“ в забранената терористична организация ИДИЛ/Даеш“, пише в изявление на говорителя на Агенцията, цитирано от “The Times of India“. Според изявлението, това епървият случай на екстрадиране от Афганистан на предполагаем симпатизант на ИД.

Смята се, че Хамзафар – заедно с „другарите му“ – е напуснал родината си на 3 октомври 2017 г. и е отпътувал за Оман и Иран преди да пристигне в Кабул (Афганистан), където е бил задържан.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас