НОВИНИ

Представител на иранската Търговска камара е коментирал (в събота), че Ирак е прекратил трансакциите в долари при търговията между двете страни.

„Повечето трансакции (дега) са направени използвайки евро, (ирански) риали и иракски динари“, казва Яахия ал-Ишак, цитиран от Агетция Тансим. Той допълва, че някои бизнесмени, също така сега търгуват в стоки (бартерна търговия).

В началото на месец август САЩ наложиха санкции на Иран, който иракският премиер Хайдар ал-Абади описа (по време на пресконференция) като „едностранни“ и „потискащи“, допълвайки че неговата страна няма да бъде „част от блокадата“.

На 13 август, Абади заяви, че ще  „отстоява неизползването на долара в трансакции“, а две седмици по-късно потвърди (по-ранни) съобщения, че Багдад ще изпрати във Вашингтон екип, който да преговори сделка за изключването на Ирак от  някои  клаузи на санкциите, тъй като иракската икономика е много тясно свързана и зависима от иранската.

Ишак е коментирал още, че въпреки че двустранната търговия е „8 млрд. Щатски долара, банковите трансакции между двете страни са изключително ниски“.  Той е отбелязъл, че Ирак е вторият – след Китай – търговски партньор, допълвайки, че иранския бизнес изнася „от домати до строителни материали в Ирак“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас