НОВИНИ

Австралия прекрати прякото подпомагане на Палестинските власти поради опасения, че част от финансовата помощ може да бъде използвана от тях за подпомагане на хора, осъдени за политическо насилие (тероризъм – бел.ред.).

Канбера спира годишната си помощ от 10 млн. австр. долара (около 7.5 млн. долара), които досега предоставяше на специализирания фонд на Световната банка за възстановяване и развитие на Палестина, съобщи министърът на външните работи на Австралия Джули Бишъп. „Аз писах на Палестинските власти на 29 май, за да потърся ясно уверение, че австралийското финансиране не е било използвано за да се подпомагат палестинци, осъдени политически мотивирано насилие“, заяви тя.

„Аз съм уверена, че предишното австралийско финансиране на Палестинските власти чрез Световната банка е било използвано, както е било предвидено. Въпреки това, аз съм загрижена, че предоставяйки фондове за този аспект на операциите на Палестинските власти е една възможност за тях да използва собствения си бюджет за дейности, които Австралия никога не би подкрепила“, каза още Бишоп, цитирана от АФП.

Вместо на Световната банка, сега Австралия ще предоставя парите на Хуманитарния фонд на ООН за палестинските територии, който осигурява на уязвими палестинци достъп до здравеопазване, храна, вода, санитарни услуги и убежище.

Въпреки всичко, не е ясно, дали и как този ход на Канбера ще предотврати използването на собствения бюджет на Палестинските власти за подпомагане на осъдени терористи – за каквато възможност се говори в изявлението на австралийския външен министър.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас