НОВИНИ

Австрия може да експулсира до 60 финансирани от Турция имами и техните семейства, а също и да затвори някои „особено проявили се“ джамии.

Австрия може да експулсира до 60 финансирани от Турция имами и техните семейства в рамките на мерките срещу т.нар. „политически ислям“, заяви министърът на вътрешните работи Херберт Кикл. „Кръгът на хората, които е възможно да бъдат засегнати от тези мерки – общото количество за което говорим – възлиза на около 60 имами“, казва той, цитиран от „The Local“, и допълва, че общо около 150 човека може да загубят тяхното право на пребиваване в Австрия.

По думите на Кикл, в някои от случаите по екстрадирането на имамите, процесът вече е започнал. Тези имами са свързани с НПО „Турско-ислямски културни асоциации“ (ATIB), която е част от Агенцията по религиозните въпроси към МС на Турция (по-известна като Диянет). В тази връзка, австрийският министър на вътрешните работи заявява, че те са подозирани в нарушения на забраната за чуждестранно финансиране на религиозни служители.

След проведено от австрийските власти по религиозните въпроси разследване, ще бъдат затворени седем джамии. Разследването беше провокирано от разпространени през април в интернет видеозаписи и снимки на малки деца пресъздаващи сцени от битката при Галиполи през Първата световна война. Тези джамии също са поддържани от Турция. На видеозаписите и снимките се виждаха малки момченца облечени в камуфлажни униформи с емблеми на турското знаме, маршируващи с играчки – оръжия и развяващи турски знамена. В последствие, те изобразяват убити, подреждани в линия и загърнати с турското знаме. „Мъчениците“ са оплаквани от малки момиченца в турски носии.

Интеграцията невъзможна: Малките войници на Ердоган в Германия

След публикуването на снимките и видеозаписите в Австрия (а и не само) избухна скандал, което накара ATIB да заяви, че събитието предизвиква „много съжаление“ и дори – че самата НПО е отменила едно от тях още преди то да бъде завършило.

Канцлерът Себастиян Курц е настроен решително по проблема с „политическия ислям“. „Паралелните общности, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна“, заяви той.

Австрийското решение за имамите и джамиите буквално вбеси Анкара. Реакцията беше очаквана, още повече че и досега взаимоотношенията между Австрия и Турция съвсем не са „розови“ предвид призива на Курц, преговорите за присъединяването на Турция към ЕС да бъдат прекратени.

Ибрахим Калин, говорител на президента на Турция заяви, че „Решението на Австрия да затвори седем джамии и да депортира имами с неубедителни извинения, е отражение на антиислямската, расистката и дискриминационно популистката вълна в тази страна“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас