НОВИНИ

Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) и Катар ще изпратят войски в Афганистан в рамките на мисия за подготовка (трейнинг) и подкрепа.

Афганистанският Национален Съвет (АНС) съобщи в изявление, че е одобрил изпращането на войски по време на среща, председателствана от президента Ашраф Гани.

Военните от ОАЕ и Катар ще се включат в състава на мисията на НАТО „Решителна поддръжка“, съобщава „Дейли Пакистан“, позовавайки се на съобщения в афганистанските медии.

В изявление на афганистанското президенство се съобщава, че АНС е разгледал предложение на ОАЕ за изпращане на специални сили в мисията на НАТО за подготовка (трейнинг), съветничество и подпомагане на афганистанските сили съгласно споразумение по сигурността между Афганистан и НАТО и го е одобрил.

В изявлението не се споменава нищо за числеността на силите или времето (както и периода) на/за разполагане в Афганистан. От страна на Абу Даби коментари относно числеността и времето, също за сега няма.

Мисията на НАТО „Решителна поддръжка“ към момента е с численост над 15 000 човека.

Желанието на ОАЕ и Катар за принос към мисията на организацията в Афганистан беше изразено по време на среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел през ноември миналата година.

Миналата седмица, генерал Джон Никълсън (който е бивш командващ на силите на САЩ в Афганистан и командващ на „Решителна поддръжка“) съобщи за желанието на двете монархии от Персийския залив да изпратят войски в Афганистан.

В момента, Абу Даби е част от водената от Саудитска Арабия , т. нар. „Арабска коалиция“, която води военни операции в Йемен.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас