НОВИНИ

Лидерът на Лигата, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини обеща да ореже парите за мигрантите и да депортира онези от тях, които нелегално пребивават в страната.

Още с началото на действие на новото правителство на страната (от 1 юни) Салвини направи обиколка в страната, като посвети голяма част от нея на проблемите с мигрантите.

„Отворени врати в Италия за правилните хора и еднопосочен билет за навън за онези, които идват тук да създават неприятности и си мислят, че ние ще ги издържаме … Един от нашите топ приоритети ще бъде депортирането“, заяви Салвини на 2 юни във Виченца, Ломбардия – провинцията, където се намират около една четвърт от чужденците в Италия.

„Партито за нелегалните имигранти приключи. Те ще трябва учтиво и спокойно да си опаковат багажа, и ще трябва да си отидат. Бежанците от война са добре дошли, но всички останали трябва да си отидат“, каза още той.

На следващия ден – неделя (3 юни), Салвини посети Сицилия – островът е между основните места, където пристигат нелегалните мигранти, които пресичат Средиземно море от Северна Африка (основно – Либия и Тунис). На митинг тук Салвини заяви: „Стига Сицилия е била бежанският лагер на Европа! Няма да стоя и да не правя нищо, докато има стоварване след стоварване на мигранти. Трябват ни центрове за депортиране … Няма достатъчно домове и работни места за италианците, да не говорим изобщо за половината африкански континент. Трябва да имаме здрав разум.“

Първи от европейските лидери, той открито говори и за нещо, което европейските политици обикновено „деликатно и толерантно“ избягват да споменават. Салвини пряко обвини властите в Тунис, че преднамерено „изпращат“ в Италия криминални престъпници. „Тунис е свободна и демократична страна, която не изнася джентълмени, но често с желание изнася осъдени (престъпници). Аз ще говоря с моя тунизийски колега, (защото) не ми изглежда че има войни, епидемии или (масов) глад в Тунис“, заяви той.

Поне досега, Италия е най-голямата „входна врата“ в Европа за нелегални мигранти, идващи по море. През 2016 г. там (по данни на Световната организация по миграцията) са дошли 181 436 мигранти, а през 2017 г. – 119 369. Така, през последните 5 пет години, в Италия са дошли (по оценки) около 700 000 мигранти. От началото на 2018 г. досега в страната са пристигнали над 13 000 мигранти само от Либия, но се очаква, през лятото техният брой да се увеличи.

Успоредно с това, от Италия през 2016 и 2017 г. са били депортирани общо 12 331 мигранти.

Действително, в програмата от 39 страници на новото правителство е заложено справянето с нелегалната имиграция и депортирането на до около 500 000 мигранти без документи. Правителството възнамерява да ускори процеса на депортиране, като реорганизира центровете за настаняване на мигранти в центрове за депортиране, но процесът е много сложен и скъпоструващ. Пример за това е проведена наскоро операция по депортирането на 29 тунизийци – за това е бил нает чартърен полет на български самолет, а тези 29 тунизийци са били ескортирани от 74 правителствени служители, вкл. лекари, медицински сестри, въоръжени полицаи и невъоръжени цивилни служители по сигурността, като общата цена на депортирането е възлязла на около 115 000 евро.

При такава средна цена (около 4 000 евро на депортиран), депортирането на около 500 000 мигранти ще струва на Италия около 2 млрд. евро. От къде могат да бъдат „намерени“ те? Правителството възнамерява да трансферира за депортирането част от заделените за мигрантите средства.
Предишното италианско правителство бе заделило за 2018 г. 5 млрд. евро за разходи, свързани с миграцията – 20% от тях за „спасяване“ на море (по-точно – за транспортиране на нелегалните мигранти – бел.ред.), 15% - за здравеопазване и 65% - за приемните центрове за мигранти, където понастоящем официално са настанени около 200 000 човека.

Разбира се, има и правни пречки, свързани с Европейската харта за основните човешки права и защото за да бъде депортиран даден мигрант, трябва съгласието и на страната му на произход. Но, в крайна сметка и те могат да бъдат преодолени – напр. чрез двустранни споразумения за депортиране, каквито Италия вече има с Египет, Гамбия, Нигерия, Судан и Тунис.

Естествено, либералните среди по света незабавно се „нахвърлиха“ върху новото правителство на Италия. Показателно в това отношение е мнението на превърналия се в символ на подкрепата за масовата миграция от Азия, Африка и Близкия Изток към Европа милиардер Джордж Сорос. Нищо ново - той обвинява Русия, че се е намесила в изборите в Италия. „Аз съм много загрижен за близостта на новото коалиционно правителство с Русия. Те казаха, че са склонни да бъдат отменени санкциите срещу Русия… Има близка връзка между Матео Салвини и Владимир Путин. Аз не знам, дали Москва действително финансира неговата партия, но италианското обществено мнение има право да знае, дали Салвини е на заплата при Путин“, заяви Сорос.

Вече след като правителството беше създадено, Сорос за пореден път се „загрижи“ за неконтролираната миграция и призова за отварянето на границите в Европа. „До скоро, мнозинството от мигрантите можеха да се придвижат към страните от Северна Европа – тяхната истинска дестинация. След това, и Франция, и Австрия затвориха границите и мигрантите се оказаха заклещени в Италия… Това беше и основната причина, че Лигата с справи толкова добре на последните избори … ЕС трябва да промени съществуващите правила и да плати голяма част от това, което е необходимо за да интегрира и подкрепи мигрантите, които са заклещени в Италия в такава непропорционална пропорция“, заяви той.

Тази безцеремонна намеса и опит за публичен натиск от страна на Сорос в работите на ЕС и на Италия, не остана без отговор.

„Ние никога не сме получили нито една лира, нито едно евро или нито една рубла от Русия. Аз мисля, че Путин е един от най-добрите държавници сега и мен ме е срам от факта, че Италия е поканила един безскрупулен спекулант като г-н Сорос да говори тук“, заяви Матео Салвини.

04 06 2018 Italy 1

Снимка: Giuliano Guzzo

 

А какво мислят италианците се вижда ясно на двете снимки – на едната е посрещането на Матео Салвини във Виченца, а на другата – италианците в Тренто „слушат“ на площада изказването на Джордж Сорос, транслирано от мястото, където той говори пред подбраните си гости.

Изглежда, че в Италия, партито за нелегалните мигранти наистина свършва. Също и за Джордж Сорос.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас