НОВИНИ

Общо 1 293 язиди - вкл. мъже, жени и деца – са били убити от „Ислямска Държава“ (ИД) в Ирак, според актуализиранни данни от доклад на Генералният директорат по въпросите на язидите (в министерство на даренията и религиозните въпроси към КРП) за язидите-жертви на организацията.

Смята се, че религиозното малцинство в Ирак е около 550 000 човека, от които 360 000 са били – или все още – са вътрешно разместени в резултат на нападенията и зверствата на джихадистите в „техния“ регион.

10 000 бойци са необходими за защита на района, в който живеят язидите.

Общо 1 759 деца са загубили бащите си, а 407 са останали без майки. Децата (язиди) загубили и двамата си родители са 359.

Според данните в доклада, към момента са открити и документирани 68 масови гробове на язиди (което предполага, че реалните жертви на зверствата на джихадистите в бъдеще ще се увеличат).

Багдад е наредил ексхумация и идентифициране на язидите-жертви на ИД.

Членовете на ИД разглеждат язидите като „поклоници на дявола“ и са унищожили 68 свещени за уникалната религия места (смята се , че религиозните вярвания на язидите са космогония и са свързани с доста древни – и вече изчезнали – вярвания, като според някои изследователи има вкл. елементи на Зороастризъм).

Броят на язидите, които са избягали от Ирак в резултат на атаките на ИД на родните им места е около 100 000.

Иракските сили са хванали “роботърговец“ в Мосул.

Докладът съобщава още, че отвлечените от джихадистите язидки са 3 548, а отвлечените мъже са 2 869.

По информация н „БасНюз“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас