НОВИНИ

Датският парламент прие закон, забраняващ плътно закриващите лицето ислямски облекла на публични места.

Законът, подкрепен от център-дясното правителство на страната и от партиите на Социалдемократите и Партия на датския народ, бе приет на 31 май със 75 гласа „ЗА“ и 30 – „ПРОТИВ“.

От 1 август, всеки, който носи покриващо цялото лице (или откриващо само очите) ислямско облекло – бурка или никяб, ще бъде глобяван с 1 000 датски крони (135 евро). За последващо нарушение глобите могат да достигнат до 10 000 крони.

Освен това, всеки, който кара друго лице да носи такива облекла, като използва за това сила или заплахи, може да бъде глобен или да бъде осъден на до две години затвор.

Така, Дания става шестата европейска страна, въвела подобна забрана – след Франция, Белгия, Холандия, България и Австрия. Подобни забрани са в сила и в Бавария, Каталония и кантона Тичино в Швейцария.

За първи път, забраната на носенето на бурките е предложена в Дания през 2009 г. (от Партия на датския народ), но едва сега за е било осигурено необходимото за приемането на закона парламентарно мнозинство.

Във връзка с приемането на закона, депутатът Мартин Хенриксен определи носенето на бурките и никябите като „несъвместимо с датската култура“. „Отне почти около десет години (време) за да убедим мнозинството в парламента, че ние трябва да забраним бурката и никяба на обществени места. Сега, след като забранат бе одобрена, (по мнението Партия на датския народ) парламентът трябва да продължи да работи по допълнителни мерки срещу ислямизацията на Дания“, допълни той, цитиран в датски медии.

На свой ред, министърът на правосъдието Сьорн Папе Поулсен заяви: „Да се държи скрито лицето на някой, когато (хората) се срещат един с друг на обществени места е несъвместимо с ценностите на датското общество и е неуважение към обществото. Ние трябва да се погрижим да покажем уважение към нашето общество и към ценностите, които ни свързват един с друг. С една забрана за покриване на лицето, ние начертаваме линия на пясъка и подчертаваме, че ние в Дания, като се срещаме лице в лице показваме един на друг (своето) доверие и уважение.“

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас