НОВИНИ

Във вторник (29 май) правителството на Унгария внесе в парламента нов пакет закони от поредицата закони, известни като „Stop Soros“, които се очаква да бъдат приети до края на юни.

Сега станаха ясни някои от по-съществените включени в тях предложения.

Целта на пакета промени в действащите закони е, в интерес на националната сигурност на Унгария да бъде затегната нормативната база за противопоставяне на нелегалната миграция. С него се предвижда по-строго отношение към нелегалната миграция, като тя е обявена за тежка заплаха за националната сигурност на страната. Всеки, който подпомага или подбужда (подстрекава) нелегалната миграция ще извърши с това криминално престъпление.

Пакетът включва промени (добавки) към Закона за полицията, Наказателния кодекс, Закона за убежището, Закона за държавните граници и Закона за дребните престъпления.

С промените, в Наказателния кодекс ще бъдат включени положения, според които, осигуряването на убежище на нелегален мигрант или даването на възможност на някой, който е влязъл нелегално в Унгария да получи право на престой, ще бъде считан за подпомагащ нелегалната имиграция – криминално престъпление, наказуемо с арест от 5 до 90 дни.

Редовното извършване на подобно престъпление, осигуряването на финансова подкрепа за нелегалната имиграция или подпомагането й срещу пари ще представляват углавни престъпления, наказвани със затвор до 1 година. Като такова подпомагане ще включва и публикуването или разпространяването на информационни материали с цел подпомагане на нелегалната миграция, а също и организирането на наблюдение на по външните граници на Унгария.

Освен това, на лицата, които са замесени в подобни дейности може да бъде забранено да влизат в зона от 8 км от унгарските граници. Ако извършителите са чужди граждани, съдът може да реши те да бъдат експулсирани от страната – ако те извършват дейности като трафик на хора, нелегално пресичане на границата, нарушаване (повреждане) на възпиращите гранични съоръжения (оградата по границата – бел.ред.), възпрепятстват дейностите по изграждането на възпиращите гранични съоръжения или по друг начин подпомагат нелегалната миграция.
Освен всичко друго, с новите промени в законите, Унгария няма да приема искания за предоставяне на убежище от хора, които не са обект на преследвания и не са под сериозна заплаха.

С пакета се подчертават и укрепват два основни принципни положения: 1) Въпросите на миграцията са ексклузивно в рамките на правомощията на националното правителство; те са свързани с националния суверенитет на страната. 2) С тях се прави опит да бъдат затворени празнините в законите, от които се възползват т.нар. „граждански организации“ (НПО – бел.ред.), които подпомагат нелегалната миграция и трафика на хора, като се прикриват под „оказване на хуманитарна помощ“.

Несъмнено, предложените промени в законите на Унгария ще предизвикат много (и често – негативни) реакции, най-вече от страна на радетелите на неограниченото допускане на мигранти в страните от ЕС. Но те изцяло съответстват на интересите и исканията на унгарските граждани, които на проведените преди около 2 месеца парламентарни избори осигуриха решаваща изборна победа на Виктор Орбан и неговата партия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас