НОВИНИ

(Обновено...)

При координирана терористична атака на терористи – самоубийци срещу три църкви в Сурабая – вторият по големина град в Индонезия, са били убити най-малко 11 човека, а десетки други (по някои информации – 41) са ранени. По-късно, джихадистакта терористична групировка Ислямска държава пое отговорност за атаката.

Атаките са извършени по време на неделната меса. Терористите – самоубийци са били най-малко петима, между тях е имало и жена с две деца. Някои от тях са били на мотоциклети.

Първата атака е била срещу католическата църква „Санта Мария“. При нея са били убити най-малко 4 човека, вкл. поне 1 терорист – самоубиец.
Минути след това са станали експлозия в църквите „Дипонегоро“ и „Пантекоста“, съобщи представител на полицията.

Според висш полицейски служител, атаките са били извършени от най-малко петима терористи, вкл. забулена жена, която е носела две чанти с нея и е водела две деца.

Според цитиран в медиите свидетел (цивилен охранител, наречен Антониус), тя е извършила атаката в Дипонегоро. „От начало, служителите я спряха пред двора на църквата, но жената ги игнорира и си проби път навътре. Внезапно, тя прегърна един цивилен, след това (бомбата) експлодира“, казва той. По изявление на старши полицейски служител, в същата църква е било открито и обезвредено второ (неексплодирало) взривно устройство.

Експлозията в църквата „Санта Мария“ е била с такава мощност, че по думите на свидетелка – улична търговка, която се е намирала на улицата пред нея, тя е бил отнесена на няколко метра от взривната вълна. „Аз видях двама мъже на мотоциклет, които си проправиха път напред в градината пред църквата. Единият беше с черн панталони, а другият беше с раница. Скоро след това стана експлозията“, разказва жената.

По-късно през деня, терористичната джихадистка групировка Ислямска държава пое отговорност за атаките срещуццърквите.

По съобщение на Сетйо Васисто, национален говорител на полицията, днес сутринта в населени места на Западна Ява са били убити четирима терористи, а други двама са били заловени. Не е ясно, дали това е свързано с атаките срещу църквите в Сурабая. По думите на Васисто, терористите са от „Джемаа Аншорут Даулах“ – терористична организация, положила клетва за вярност към лидера на терористичната джихадистка групировка Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади.

Извършената днес атака е втората по големина в Индонезия (страната с най-многобройно мюсюлманско население в света) – след серията атаки в навечерието на Коледа през 2000 г., когато бяха убити 15 човека, а ранените бяха над 100. Религиозните малцинства в Индонезия (най-често – християните) са постоянно атакувани от ислямски терористи. Християните, много от които са от китайското етническо малцинство, са около 9% от 260-милионното население на Индонезия.

По информация на АР.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас