НОВИНИ

Преди няколко дни (на 8 май), в Орлеан се проведе традиционния парад в рамките на празниците на националната героиня и светица – патрон на Франция Жана (Жана д’Арк) – освободила града през 1429 г. За първи път през тази година, момичето, което се въплъти в нейния образ е метис.

Изборът на 17-годишната Матилде Едей Тамасу по-рано през годината незабавно предизвика дискусии – просто историческата истина е, че Жана д’Арк е била европейка - бяла, католичка.

 12 05 2018 France Jean4

Жжана д'Арк - миниатюра от ХV в. Счита се, че художникът е предал много от истинските й черти - по описания на хора, които са я виждали и познавали и с които е говорил

Но, на кого му „пука“ за историята – важното е да се подчертае разнообразието, толерантността, да се демонстрира политическа коректност.

Естествено, „праведните“ френски медии незабавно и екзалтирано описаха, как на шествието „живата“ Жана д’Арк е обрала овациите на хилядите събрали се французи, които с часове са тръпнали в очакване „да видят Жана“ и които – когато шествието най-накрая се появило – са започнали да викат „Това е Жана!“ и „Браво! Браво!“. Цитират се (както обикновено в медиите) само първите имена на „възторжени зрители“, които заявяват: „Това е щастие, това е прекрасно!“ (Кристиане); „С жена ми си помислихме, че трябва да й е много топло с бронята!“ (Албер)…

Е, тук-там се споменава, че не всички са били съгласни, че в социалните мрежи е имало „дискусии“, че някои от „неодобряващите“ са си позволили дори мнения, които са „расистки“ (по повод на което напомнят, че наказанието за такива във Франция е до 5 години затвор)… Но, сега (казват „правоверните“ медии), когато са видели Матилде (т.е. Жана д’Арк), вече и в социалните мрежи несъгласието е отминало и отзивите на потребителите са в рамките на: „Тя е сладка“, Тя е много добра“, „Тя е твърде прекрасна“, „Много усмихната“, „Супер смела“, „Перфектна“…

Никой не оспорва – Матилде със сигурност е много добро момиче. До колко е прекрасна и сладка – това все пак е въпрос на лични предпочитания. А дали тази проява на „разнообразие“ е уместна?

Според някои – не е. Според други, не само че е напълно уместна, но дори е и недостатъчна. По-късно през деня на парада в Орлеан, в рамките на телевизионен дебат, главният редактор на „Мариане“ (медията е считана за близка до левицата) Перико Легасе заяви, че „един ден, надявам се, Жана д’Арк ще бъде изиграна от мюсюлманска жена“. Интересно, дали господинът наистина си въобразява, че истински вярваща жена мюсюлманка наистина от „чисто сърце“ ще се въплъти в образа на неверницата – католичката и обявено от църквата за светица Жанад’Арк?!

От друга страна, станалото в Орлеан е само „Another Brick In The Wall“ (Още една тухла в стената) на униформирането на мисленето, на отхвърлянето на собствената история и култура, на унищожаването на Европа „с ръцете на самите европейци“.

Дали преувеличаваме?

Помните ли как изглеждаше Орфей във филма „Язон и аргонавтите“ на „Холмарк“? Ако не – вижте на снимката по-долу, как трябва да си представяте че са изглеждали тракийците.

 12 05 2018 France Jean2

Орфей (Ейдриън Лестър)

Някои може да кажат, че това е стара работа, че е единичен случай… Само че, хайде да видим, какво става сега.

Ето как изглеждат някои от главните герои на безсмъртната „Илиада“ през погледа на британската ВВС и „Нетфликс“ в сериала „Троя: Падането на един град“:

12 05 2018 France Jean3

Ахил (Дейвид Гияси)

12 05 2018 France Jean5

Патрокъл (Лемоганг Ципа)

12 05 2018 France Jean6

и – Зевс (Хаким Кае-Кязим)

Заслужава си да бъде отбелязано и нещо друго – „полетът на фантазията“ на радетелите на „политически коректното и толерантно разнообразие“ се отнася само и единствено до европейската история и култура.

Дали те биха си позволили, пак в рамките на тъй лелеяното от тях „разнообразие“ да направят филм за пророка Мохамед? И ако все пак посмеят, дали биха поверили ролята на Мохамед напр. на Хаким Кае-Кязим? Или пък, защо в сериала на „Нетфликс“ „Короната“, главната роля (на кралица Елизабет ІІ), не е поверена на афроамериканка? Нали историческата истина не е от значение?

Въпросите са риторични, защото отговорите са известни. Всички те ни водят към "добре забравеното старо" - "Още една тухла в стената":

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас