НОВИНИ

Разпространяването на „враждебност“ по отношение на религия и трансджендърите ще може да „донесе“ присъда до 6 години затвор в интернет – особено, ако те имат голяма аудитория.

Съветът по присъдите за Англия и Уелс е предложил промени, насочени срещу нарушаването на обществения ред, включващи всеки, за когото се счита, че разпространява в интернет съдържание, насочено срещу „защитени характеристики“, включващи „раса, пол, инвалидност, възраст, сексуална ориентация; религия или вярвания; бременност и майчинство; и промяна на джендър“.

Най-тежките наказания ще бъдат давани на онези, които разполагат с „доверие, власт или влияние и злоупотребяват с тяхната позиция за да предизвикват омраза“ – такива като политически лидери или водещи фигури и всеки, чиито престъпления са „продължаващи“. По-строги наказания ще бъдат налагани също и ако, „нарушителят е бил член или се е асоциирал с, група разпространяваща враждебност, основана на раса или религия“.

Съветът по присъдите (СП) счита, че използването на социални медии, YouTube, и други „уебсайтове“ за разпространяване на омраза е нарастващ проблем – независимо, че съдебните преследвания във Великобритания по този въпрос са относително малко. "Обемите на тези престъпления са изключително ниски и за някои престъпления не са осъдени нарушители ", заявява Съветът.

„Въпреки това, предвид скорошният социален климат и засиленият фокус върху този тип престъпления, Съветът счита за полезно даващите присъдите (т.е. – съдиите, бел.ред.) да бъдат снабдени с указания по осъждането на тези престъпления“, казват още от СП. И за да стане съвсем ясно, допълват: „Между анализираните случаи имаше много престъпления от типа на „реч на омразата“, при които подбудителни изказвания бяха правени от влиятелни фигури с намерение да подбудят расова омраза. Други случаи включваха публикуване в YouTube на съдържание, подстрекаващи сериозно насилие по отношение на определени расови или религиозни групи, в уебсайтове бе публикувано обидно и оскърбително съдържание, като някои такива (дейности) продължаваха през дълъг период от време и желаеха да постигнат глобални аудитории“.

Предложенията на СП сега ще бъдат подложени на обществено обсъждане в период от 3 месеца, който изтича през август. Те идват 9 месеца, след като Краската прокуратура на Великобритания заяви, че ще преследва „престъпленията от омраза“ онлайн и че се надява, да има повече съдебни преследвания, с по-тежки присъди за осъдените за „омраза“ в интернет.

Отделно, през януари м.г. Кралската прокуратура разпространи указания по отношение на „престъпленията от омраза“. В тях се казваше, че не са необходими доказателства за да бъде докладвано за „престъпление от омраза“. На прокуратурата й е достатъчно, предполагаемата жертва или някой друг да е „възприел“ дадено действие или изявление като такова „престъпление от омраза“.

Така, поне за една от водещите западни „демокрации“ - Великобритания, „кръгът се затваря“. За да бъде някой съдебно преследван, разследван, съден и да получи присъда по-тежка отколкото дори много от даваните присъди за престъпления като убийства, грабежи и кражби, ще бъде необходимо съвсем малко. Достатъчно ще бъде някой да прочете постинг в социална мрежа (напр. Фейсбук), от който да се е почувствал обиден на сексуална ориентация или да счете, че авторът му е накърнил религиозните му вярвания, да подаде оплакване в прокуратурата без дори да представя доказателства, че такъв постинг е имало изобщо, а после „престъпникът“ да бъде вкаран за 6 години в затвора.

Неизбежно възникват доста въпроси, напр.: какво означава „влияние“ в интернет или „голяма аудитория“… Но най-важните въпроси са свързани с едни от най-големите достижения на Западната демокрация – правото да бъде критикувана една религия и свободата на словото.

По своята същност, всяка религия е идеология и като такава, може да бъде критикувана. Какво ще стане това право, ако подобна критика бъде „възприета“ от някого като „омраза“?! Нима бяха малко демонстрациите в Европа, а и в целия свят, на които видяхме лозунги „Обезглавете всекиго, който обижда исляма“? Нима терористите избили хората в редакцията на „Шарли Хебдо“ в Париж не се бяха почувствали обидени, от едни карикатури на пророка Мохамед? И нима, извършеното от тях престъпление не беше посрещнато с одобрение от много последователи на исляма по света? Дали би могло, същите тези карикатури да бъдат разпространени в интернет от британски граждани, без те да бъдат съдебно преследвани – за съдържание, подстрекаващо към омраза? Едва ли.

Така стигаме до свободата на словото. За каква „свобода“ можем да говорим, ако всяка критика в интернет - напр. за водената от дадено правителство или отделен политик политика, съвсем спокойно може да бъде определена от „някой друг“ като подстрекаваща към омраза – и съответно „престъпникът“ да бъде осъден?!

Всъщност, не е ли вече дошло времето на Оруел? Казахме ли вече „Сбогом!“ на демокрацията?

По информация на „Breitbart“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас