НОВИНИ

Около 10 000 бойци, голяма част от които са представители на „Ислямска Държава“ (ИД/ИДИЛ) се намират на територията на Афганистан, заяви командващият на войските на Централния военн окръг на РФ, генерал-лейтенант Александр Лапин*.

След разгрома на ИДИЛ членовете на бандитските формирования от Сирия и Ирак се прехвърлят в други региони. При това, особено внимание лидерите на групировките отделят на страни в Централна Азия … По наша оценка, на територията на Афганистан, вече са съсредоточени около 10 хил. бойци, болшинството от които  - представители на ИДИЛ, които не са изоставили целите за създаване на ислямски халифат на територията на републиките от Централна Азия …“, казва той по време на среща със студенти и сътрудници на „Уралско горно-маталургична компания“, цитиран от РИА „Новости“.

По думите на генерала, 5 хил. от тези „бойци“ са „съсредоточени в северните райони на Афганистан“.

В Афганистан има над 4 000 човека от ИД, Шойгу.

Лапин е коментирал още, че укрепването на потенциала на ИД в Централна Азия способства за притока от Близкия Изток на „поддръжници“ на различни радикално-екстремистки организации, които „могат при завръщането си в родината да създадат т. нар. спящи клетки и с опора върху местното радикално население да развърнат терористична дейност“.

Числеността на ИД в Афганистан е не повече от 2 000, Гани.

Руският генерал е коментирал още, че радикалите без прекъсване провеждат мероприятия за вербуване на местното население и неговата подготовка на територията на Афганистан, т.е. процесите по радикализиране на местното население са непрекъснати, а броя на т. нар. „афганистански бежанци“ към страните от ЕС съвсем не е едноцифрено или двуцифрено число…

Рекорден брой афганистанци без документи в Турция.

Изявленията на руския генерал практически (почти) съвпаднаха (по време) със съобщенията за преминаването на група от 15 човека от ИД към Табиланите (широко отразени от западните агенции).

„15 бойци, които действаха като групата Газанфар – дезертьори от ИД – се присъединиха към Талибаните в петък“, цитира (в понеделник) „Синхуа“ официален източник от полицията, според който много членове на ИД в Афганистан са бивши членове на Талибаните.

*Лапин е поел ръководството на войските в Централния военен окръг (ЦВО) в края на ноември 2017 г., а самият Окръг е дислоциран на територията на три федерални окръга и 29 субекта на РФ. В състава му влизат 201-ва военна база на територията на Таджикистан, обединена военна база в Киргизия, а също и подразделения на територията на Казахстан (данните са на РИА „Новости“).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас