НОВИНИ

Членове на „Народните мобилизационни сили“ (познати и като „Хашд ал-Шааби“) са обкръжили американска военна база в региона ал-Захра в северозападен Багдад и са предупредили американските командири да се въздържат от използването на базата за каквито и да са бъдещи авиоудари по Сирия, съобщава ливанска медия.

Арабско езичният вестник „Ал-Дияар“, твърди, че ираксикте сили – които действаха съвместно с правителствените сили в офанзивите срещу „Ислямска Държава“ (ИД) – обградили базата са били екипирани с танкове, ракети "земя-земя" и противосамолетни оръжия.

Към момента информацията не е потвърдена от официален източник.

Базата „Ал-Захра“ е смятана за една от важните американски бази в Ирак и ливанският вестник твърди, че един от командирите на „Хашд ал-Шааби“ е предупредил американския командир (отговарящ за базата), че неговото военно съоръжение ще стане обект на атака,  ако бъде използвана за атаки по Сирия.  

Според съобщението, след предупреждението американският генерал е „отърчал“ при иракското правителство с искане да бъдат изпратени армейски сили, които да махнат обсадата. Вестникът коментира също, че авиобазата е била много „подходящо“ избрана от силите, тъй като кантролът й е даден на Пентагона без одобрението на иракския парламент (а предизборната кампания в Ирак стартира).

В навечерието на ударите по Сирия, иракски медии съобщиха, че САЩ са предупредили „Хашд ал-Шааби“ (чийто гръбнак са шиитски формирования и са подкрепяни от Иран) да не предприемат каквито и да са стъпки срещу американските сили в Ирак.

САЩ ясно дадоха да се разбере, че те ще отговорят незабавно ако каквато и да е атака бъде насочена срещу техните военни съветници, търговци и дипломатически мисии в Ирак, съобщиха иракски медии, позовавайки се на източник от политическите среди.

По-рано, различни (шиитски) групи отправиха „не дружелюбни“ послания към американците и вкл. заявиха, че присъствието на американските сили в страната за дълго време няма да бъде „Добре, дошло“ и че трябва да се изтеглят след разбиването на „Ислямска Държава“ (ИД).

Още през февруари (на 20 януари започна операцията на турските военни и съюзниците им в Африн, северозападна Сирия) в иракските и регионални медии се появиха информации, че Вашингтон е засилил мерките за сигурност в базите си в Ирак, тъй като е бил притеснен относно заплахите от страна на „Хашд ал-Шааби“ свързани с продължаващото разполагане на американски военни в страната.

„Армията на САЩ интензифицира мерките за сигурност около своите бази в Ирак и предодвратява присъствието на сили, числящи се към „Хашд ал-Шааби“ в техен радиус от най-малко 20 км.“, цитира вестник „Ал-Араби ал-Джадид“ неназован „иракски официален представител“. Според източника, отговорността за защитата на базите на САЩ в Ирак, вкл. Айн ал-Ассад (в провинция Анбар) и Балад (в провинция Салахудин) е била предадена на иракската армия и полиция, съвместно със самите американски сили.

„До сблъсъци с американците може да се стигне по всяко време и този път никакво посредничество няма да помогне на американците и (това) не е така, както беше в миналото“, цитира „ал-Маядин“ през февруари изявление на командир в иракската „Ката”иб Хизбуллах“, Джафар ал-Хосеини.  

Ситуацията около ударите на „тройката“ в Сирия е значително по-комплицирана в Ирак – спрямо тази в западните държави:

15 април 2018 г.

Според някои източници протести е имало както в Багдад, така и в Басра и Наджаф.

Отново Багдад, Ирак, но юли 2015 г. :

Правителството в Багдад предупреди (както преди, така и след ударите), че подобни действия са „много опасни“ и могат да доведат до опасни последици, които застрашават стабилността в региона, но тези думи попаднаха по-скоро в „ушите на глухите“, така както и предупрежденията на друг „съсед на Сирия“ – Ливан.

Използвана е информация на FNA, „БасНюз“, „Иракски Новини“, „Кюрдистан 24“ и др.

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас