НОВИНИ

ООН е стартирала инициатива за рехабилитиране на антични обекти, които са били унищожени и разрушени от „Ислямска Държава“ (ИД), когато джихадистите контролираха иракската провинция Ниневия.

Заместник министъра на туризма и антиките на Ирак, Куаис Хюсеин Рашид е коментирал за „IKH News“, че инициативата е договорена от ООН и няколко страни, а целта й е „реконструиране на туристически и археологически обекти и обекти-културно наслество, унищожени от бандите на ИД в град Мосул“.

„Процесът на рехабилитация ще се фокусира основно на стените и гробниците на древния асирийски град“, коментира още той, цитиран от „Иракски Новини“.

Раид е подчертал, че страни като Обединените Арабски Емирства, Кувейт, САЩ и Великобритания ще участват в инициативата, успоредно с много други страни.

Джихадисти от ИД са искали да взривят древната цитадела в Ниневия.

Наред със зверствата срещу хората и разрушаването на жилища, съобъжения и инфраструктура, джихадистите не пропуснаха да се „саморазправят“ с всичко „старо, което не отговаря на вижданията им“, в районите контролирани от тях. След превземането на втория по големина град в Ирак, Мосул членове и симпатизанти на ИД буквално „наводниха“ Интернет със снимки и видео записи, показващи унищожаване (блъскането с чукове) на музея на Мосул и взривяването на части от древни (асирийски) обекти – подобно на изпълненията им в Палмира (Сирия).

Иракски антики - контрабанда през Турция.

Какви точно и колко точно са щетите нанесени от джихадистите върху древните обекти в контролираните от тях райони едва ли някой може да каже, още повече че информациите относно „демонстративно унищожаване“ последвани от напълно добре калкулирана продажба на „унищожени“ антики – вкл. такива включени в Списъка със световни културни ценности - са по-скоро повече, отколкото по-малко. Едно, обаче е доста сигурно – каквото не са успели да капитализират, джихадистите поне са опитали да „бомбизират“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас