НОВИНИ

Тероризмът все още остава в сирийския град Африн и турската армия ще продължи своята анти-терористична операция, докато е напълно завършена, заяви министъра на отбраната на Турция Нуретин Джаникли, цитиран от NTV.

В отговор на изявление на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че „Русия очаква Турция да върне Африн под контрола на сирийското правителство“, Джаникли казва: „Турция ще предаде Африн на законното правителство на Сирия след като терористичната заплаха в региона е елиминирана“.

Самият, турски президент описа като „много погрешен“ подхода на руския външен министър относно бъдещето на региона Африн (според „Ройтерс“).

Русия води мръсна политика в Африн, сирийските кюрди

По информация на „Ройтерс“, изявлението на Джаникли пред парламентарните репортери относно предаването на град Африн на централното правителство се е отнасяло за „когато нова администрация бъде формирана след избори, веднъж след като терористичните заплахи в региона са елиминирани“.

На 20 януари, Анкара стартира (без международна санкция) т. нар. Операция „Маслинова клонка“ и турски войски, заедно със съюзни (и доста спорни) подразделения влязоха на сирийска територия. Официалната цел на Операцията е борба с тероризма, но (поне до тук) действията на „Турция & Co“ са насочени само срещу кюрдите и в частност подразделенията на “YPG“ (Подразделения за народна защита), които са разглеждани от Анкара като терористични.

Действията срещу ИД се забавят, заради турската операция в Африн

Сирийското правителство, отрече твърденията на Анкара, че Дамаск е бил информиран за операцията в Африн и официално се обяви срещу нея.

Турски губернатор с ятаган и фес: След Африн, турците ще „завладеят“ Манбиж, Мосул, Йерусалим

На 18 март, турските военни, заедно със съюзните сили успяха да превземат Африн. Около 250 хил. цивилни напуснаха района, който до началото на турската операция беше смятан за един от най-спокойните в Сирия и избягаха в южно направление към територии, все още контролирани от кюрдските или про-правителствените сили.

В резумиран вид, изявлението на турския министър на отбраната означава, че поне в обозримо бъдеще, анклавът Африн ще бъде под турска окупация - доколкото сегашният сирийски президент очевидно печели войната, а под "законно сирийско правителство" при това дошло на власт "след избори", Анкара очевидно има в предвид правителство без Асад или негови привърженици.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас