НОВИНИ

Канцлерът на Германия, Ангела Меркел за първи път очерта ролята на политическите фактори в реализацията на спорния проект „Северен Поток 2“.

„Аз ясно обозначих, че проекта „Северен Поток 2“ без яснота по повод ролята на украинския транзит, от наша гледна точка е невъзможен“, заяви тя във вторник на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко, цитирана от ТАСС.

„Затова, както вие виждате, това – не е чисто икономически проект, а тук играят роля и политически фактори“, допълва още тя.

Германският канцлер не скрива, че темата за проекта, който предизвиква доста дискусии – както вътре в ЕС, така и извън Съюза – е играл голяма роля в дискусиите й с Порошенко.

В интервю за германския ежедневник „Handelsblatt Monday“, Порошенко призовава Берлин да се откаже от плановете за изграждането на газопровода, заявявайки, че той ще даде възможност за една „икономическа и енергийна блокада“ срещу Украйна и осъждайки го като „политически подкуп … за лоялоност към Русия“.

До сега, Меркел е определяше „Северен Поток 2“ като чисто „икономически проект“ без необходимост от политическа намеса и коментарът й отбелязва съществена промяна в това отношение (факт, който едва ли трябва особено да изненадва някого, като се има в предвид перманентно променящата й се позиция, относно т. нар. „мигрантск криза“, вкл. по неоспорими факти като напр. кой покани т. нар. сирийски бежанци).

„Не може да има такова нещо като Украйна да загуби статута си на транзитьор на руски газ“, цитира думите на г-жа немската канцлерка за „Северен Поток 2“, прессекретарят на украинския президент в „Туитър“.

Ако към този коментар добавим и съобщението на Кремъл за телефонния разговор между руския президент Владимир Путин и Меркел (от понеделник): „Потвърдена е позицията на Русия и Германия по отношение на реализацията на крупния взаимноизгоден проект в газовата сфера – „Севере Поток 2““ се получава една (дори позната) картинка.

Казано по-опростенчески, Меркел – подобно на подхода с бежанците – ще отстоява изграждането на газопровода, който безспорно е изгоден на двете страни, а останалата част от ЕС – и в частност зависимите от украинския транзит ще прродължат да поддържат ролята на Украйна на „транзитьор“ на руски, пардон „окупантски“ газ, защото … защото така е по европейски, демократично и съюзнически. Освен това, "признанието" на г-жа Меркел, че проектът за транзит на газ има "политически аспект" е ясно отричане на нееднократно декларираната и от нея, и от други европейски лидери, и от институциите на ЕС позиция, че не бива икономически средства да бъдат използвани за политически цели. Но всъщност, няма и нищо ново по отношение на проявите на лицемерие.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас