НОВИНИ

Почти 20 000 афганистански „мигранти“ без документи са пристигнали в Турция през последните три месеца, което е безпрецедентен брой според последните данни на Централния директорат по сигурност.

Общо 17 847 афгинастански мигранти без документи са били задържани от силите за сигурност от началото на годината до 29 март, съобщава турския „Хюриет“.

За същият период „сирийските мигранти“ – интересно как сирийците станаха „мигранти“ – в Турция са 9  426  или почти два пъти по-малко, „пакистанските мигранти“ са  5 311, а „иракските мигранти“ – 4 270.

Южната ни съседка Турция има обща граница, както със Сирия, така и с Ирак и употребата на определението „мигранти“ (а не бежанци) за гражданите на тези страни звучи „някак странно“.

Определено е, че почти 500 афганистанци без документи влизат в Турция ежедневно, което е подтикнало силите за сигурност да проучат случая в детайли. Като част от разследването, Директоратът срещу трафика е създал в провинция Ерзурум (източна Турция), „гореща точка“ използвана от мигрантите, за да отидат в Истанбул.

Според съобщенията в турските медии, афганистанците (без документи) влизат в Турция от Иран, през източните провинции Ван, Иидир, Ааръ и Хакяри.

Силите за сигурност са открили, че трафикантите на хора предпочитат да прекарват „мигрантите“ през границите на групи, а това преминава струва по около 500 долара.

Трафикантите ги вкарват в Турция – понякога заедно с „мигранти“ от други националности, такива като пакистанци – до планинските райони на източната турска граница.

Тези групи, които включват мъже, жени и деца, вървят километри, за да стигнат до Ерзурум с цел да отидат в Истанбул (интересен факт е, че никоя турска медия не коментира Истанбул като „крайна точка“ на пътуването на т. нар. „мигранти без докуменки“, както и факта, че гр. Ерзурум се намира на повече от 1 200 км. от Истанбул и то по магистрален път). За да помогнат в пътуването до Истанбул, трафикантите в Ерзурум транспортират мигрантите с автомобили, такива като минибусове и камиони, съобщава още „Хюриет“.

Дори и при най-проста справка за пътуване от Ерзурум до Истанбул се вижда, че едно такова пътува с автомобил отнема отнема поне около 14 ч. (интересно няма ли „катаджии“ по турските магистрали).

Според разкрития на турските сили за сигурност, афганистанците основно живеят в т. нар. „сигурни къщи“ в района Коджамустафапаша на Истанбул, чийто месечен наем е около 1 200 турски лири (около 300 долара).

Много от „мигрантите“ са замесени в проституция или окуражавани да участват в нелегални дейности, като кражби и просия. След като спестят пари в Истанбул (интересно колко заработват при наем от 300 долара), много опитват да отидат в Европа през Гърция или България.

Турските медии обобщават, че основната причина за афганистанците да напускат страната си са „бунтовниците Талибани“, последвани от икономически причини. Интересно тогава, защо лицата без дощументи от Афганистан не стоят в Иран или Турция, където няма „бунтовници Талибани“ и където безспорно социалните, културни и обществени порядки са по-близки до тези с които са свикнали, а рискуват контакт с престъпници (трафиканти), събират финанси от криминални дейности, рискуват здравето и живота си, за да се доберат до общества, които ги стресират, травмират и депресират.

Експертите, очакват увеличаване в броя на афганистанските мигранти, съобщават още турските медии и тук резонно възниква въпросът, след като Анкара направи стена по границата със Сирия, защо не „позаздрави охраната“ и на източната си граница, тъй като явно иранската граница излиза, че е „разграден двор“.

От съобщения – от ирански медии – за сблъсъци в района на ирано-турската граница става ясно, че там освен „обикновенни граничари“ има и представители на т. нар. Пазители на Иранската Революция, които не просто са „част от Иранските Въоръжени Сили“, а елитен корпус, които „не виждат“ групите афганистанци с малки дееца, които катерят планинските райони, където са разположени.

„Ние вървяхме девет дни. Първо ние отидохме в Иран и след това пристигнахме във Ван. Ние всички сме уморени. Малките деца са болни. Но повече не можем да търпим насилието на Талибаните, ние не можехме да стоим повече“, цитира „Хюриет“, един от тези „мигранти“ – Мириам, която е успяла да стигне до гр. Дикили (Измир).

Едни от (немаловажните) детайли, които обикновено се пропускат (удобно) при подобни изявления е, че не се дава информация за мястото от където „бягат“ т. нар. „мигранти“. След като пътуването на въпросната Мириам и семейството и (по всичко изглежда) е планирано, защо те са без документи.

Още по-парадоксално и направо фантастично звучи изказването й за девет дневното пътуване. Дори и да приемем, че става въпрос за пътешествие от Ерзурум – който е във фокуса на турските сили за сигурност – до Дикили, а не за пътуване от родното място на Мириам до Дикили излиза нещо зашеметяващо. Разстоянието от Ерзорум до Дикили е 1 545 км. (също по магистрален път) и Мириам и семейството й са уморени, защото са „вървяхме 9 дни“ – тя, разбира се не лъже, защото бяга от „насилието на Талибаните“ – излиза, че група, в която има малки деца е изминавала по над 170 км. на ден, за да покрие тези над 1 500 км. Всеки може да вярва на каквото иска или на каквото му харесва, но един факт е непромним и безспорен от Ерзурум до Дикили е над 1 500 км.

Турция има правни регулации подготвени за сирийците, но те не включват афганистанците – както вероятно и пакистанците и всякакви други т. нар. „мигранти“ били те с или без документи – и за това за тях било по-трудно да стоят в Турция, съобщават турските медии.

Според съобщенията („за допълнително успокоение на европейците“) - броят на иранците и пакистанците (не е ясно с документи ибли без) също се увеличавал по данни на силите за сигурност.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас