НОВИНИ

Френските власти са определили повече от 78 000 човека като заплаха за сигурността в Шенгенската база данни, планирана да позволи на европейските полиции да споделят информация за най-опасните жители на континента, според анализ на АП.

Данните, също така са повдигнали въпроса дали някога със системата е било злоупотребено, предвид че различните страни прилагат различаващи се критерии.

Алармата за европейската база данни е „бита“ от немския парламентарист Анджей Хунко, във въпрос до министъра на вътрешните работи на Германия относно „дискретни проверки“. През 2017 г. повече от 134 000 човека са били обозначени за тайни международни проверки като смятани за заплаха за сигурността.

Проверките зависят от исканията на съответните страни и включват от обикновеното уведомяване за местонахождението на лицето, стредствата за пътувани спътниците му до задържане и арест. На практика, всеки полицай има достъп чрез компютъра си до базата с данни и може да осъществи такава проверка. Освен от полицията, базата данни може да бъде използвана и от съдебните власти, а също и други организации/институции, действащи в сферата на сигурността. Само през миналата година, към базата с данни са били отправени около 5 млрд. запитвания.

Обозначаването на дадено лице като опасно и включването му в базата анни е валидно за една година, но страните, които са направили включването се уведомяват за изтичането на този срок и той може да бъде удължен.

Шефът на разузнаването на Франция – чиито обозначени са повече от тези на всички останали европейски страни – е коментирал (в края на миналата година), че 4 000 заподозрени екстремисти са наблюдавани като „особено опасни“.

Наличието на такава база с данни и съдържанието й повдигат много въпроси - от възможността за нарушаване на личната неприкосновеност до начина на извършването на тези "дискретни проверки". Не на последно място сред тях обаче е, дали големият брой включени за проверки хора не е един доста красноречив показател за повишаването на рисковете и заплахите за сигурността.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас