НОВИНИ

Като част от споразумението за бежанците между ЕС и Турция е и зплащането на значителни финансови суми на Анкара – 3 млрд. евро, от които вече са трансферирари, а други 3 млрд. се очаква скоро да пристигнат в Турция.

Според „Шпигел“, прилагането на споразумението между ЕС и Турция съвсем не върви толкова „гладко“, както се представя от официалните лица от Брюксел.

Почти половината от сумата от първата инвестиция е отишла за „хуманитарна“ помощ, значителна част в Програмата за храните на ООН. Останалите 1.6 млрд. евро са предвидени за 26 средни и ддългосрочни „не-хуманитарни“ проекти, но според изследване на EIC („Европейска мрежа за разследване и сътрудничество“ ) по-малко от половината проекти са осъществени към момента, някои дори не са стартирани, а други са планирани за 2021 г.

По информация на „Шпигел“, ЕС е дал на разположение 90 млн. евро за изпълнението (завършването) на две болници в турските гранични градове Килис и Антакия. И в двата случая, обаче изграждането дори не е започнало. Дори планираното изграждане на училища е под въпрос – „Kreditanstalt für Wiederaufbau“ (каква изненада, немска фирма-изпълнител!) е положила основите на едва 8 от 39 училища (интересно дали паричките за изграждането са преведени за само за 8 или за всичките 39?!?).

Брюксел упорито ни убеждава, че парите (по споразумението) са за нуждите на бежанците в Турция, а не за турското правителство, но излиза, че 660 млн. евро са платени не на някои друг, а на правителството, 300 млн. евро на министерство на образованието и здравеопазването и 60 млн. евро на Турската миграционна служба. Така, „ако се тегли чертата“ излиза, че 34 % от преведените пари „за бежанците“ са всъщност за турската администрация и правителнство.

Според информацията работата между ЕС и Турция е усложнена от факта, че правителството на Ердоган преговаря неправителствени организации, вкл. някои

The work of the EU in Turkey is complicated by the fact that the government of President Erdoğan is negotiating non-governmental organizations, including some that cooperate with the EU. The employees do not receive a work permit or are subject to conditions. Mercy Corp, an EU partner in the implementation of the refugee deal, was even expelled from the country.

Ситуацията „с паричките“ става още по „нелицеприятна“, тъй като според  „Шпигел“, „барикадирането“ на турско-сирийската граница, всъщност е сатанало с финансиране от ЕС – от същия този ЕС, който „реве“ за стените по границите на държавите негови членове и е супер резервиран да финансира подобни съоръжения.  

Като член на ЕС, германското правителство също е въвлечено във въоръжаването на „турската граница“ срещу бежанците – държавите от Съюза са осигурили на Анкара технологии за сигурност и наблюдение на стойност повече от 80 млн. евро в замяна на защита на границата, според разследване на „Шпигел“ и EIC.

В това влиза и трансфера на 35.6 млн. евро от Брюксел към турската „Отокар“ (като част от програмата за регионално развитие IPA) за изграждане на бронетранспортьор „Кобра ІІ“, който сега се използва за патрулиране на границата със Сирия.

По информация на „Шпигел“, оръжейният производител „Аселан“ – основният дял в него е собственост на турската държава – също е получил поръчка от ЕС за осигуряване на Анкара с бронирани и небронирани машини (автомобили) за наблюдение за патрулиране на сухопътната граница на Турция с (члена на ЕС) Гърция. Стойността на поръчката от Брюксел е 30 млн. евро.

През март 2016 г. ЕС и Акара сключиха споразумението според което европейците ще платят 3 млрд. евро на турската държава, ако тя държи т. нар. „бежанци“ вътре в границите си като парите (официално) са предназначени за сирийците в Турция, но 18 млн. евро са отишли в холандска компания, която е произвела 6 патрулни морски съда за турската брегова охрана.

„Границата с Турция остана отворена за сирийци до лятото на 2015 г. Около 3.5 млн. сирийци отидоха в Турция като бежанци – повече, отколкото в която и да е друга страна. От тогава, Анкара затвори пътя за бягство на сирийците, частично, заради натиск от ЕС. Всеки, който все още търси (път за) бягство от войната в Сирия, сега трябва или да да се подготви да плати много пари или да рискува живота си“, пише „Шпигел“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас