НОВИНИ

Холандското правителство иска да върне мигрантите в първите страни от ЕС, където са пристигнали, заяви държавният секретар по правосъдието и сигурността на страната Марк Нарберс, в ресорна на който са даването на убежище и миграцията.

Ако искането на Харберс бъде осъществено, за убежище в Холандия ще могат да кандидатстват единствено мигрантите, влезли в страната по море и с въздушен транспорт.

Според Харберс, тази мярка освен това ще осигури, че страни от Източна Европа – като Полша и Унгария – да приемат тяхната част от търсещите убежище. Но, от друга страна, най-засегнатите страни всъщност ще се окажат Гърция и Италия, следвани от България, Испания и донякъде – Франция.

Разбира се, на държавния секретар на Холандия и „през ум не му минава“, че масовата миграция може да бъде спряна или поне до голяма степен намалена, посредством други мерки, между които засилената охрана на външните граници на ЕС и ускореното депортиране на мигрантите, на които е отказано даването на убежище.

От друга страна, на г-н Харберс ева ли не му е известно, че огромната част от мигрантите всъщност искат „да се доберат“ до Франция, Германия, скандинавските страни, Холандия и Белгия, и че за да бъдат задържани „върнатите“ от Западна Европа, страните, т.нар. „входни“ страни от ЕС ще трябва да предприемат наистина драконовски мерки а да ги задържат на своя територия, а също и за опазването на собствената си вътрешна сигурност.

В крайна сметка, подобни предложения и искания (като това на държавния секретар на Холандия), не само че не са конструктивни, а напротив – те само предизвикват още по-голямо разделение между страните от ЕС и представляват съществен риск за увеличаване на напрежението и „центробежните сили“ вътре в самия Съюз. А от тук до поредия „exit“ е много, много близо.

Използвана е информация на „NL TIMES“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас