НОВИНИ

Висшитят регионален съд в Щутгарт е осъдил условно иракски бежанец по 6 случая за военни престъпления.

Иракчанинът на 24 години е позирал с 6 отрязани глави – на членове на „Ислямска Държава“ (ИД) – за което е обвинен във военно престъпления в 6 случая. Висшитят регионален съд на Щутгард е потвърдил в четвъртък, че присъдата на иракчанина е условна (интересно от къде в Германия ще намери членове на ИД, за да се снима с главите им!?!) и е 1.5 г., съобщава „Stuttgarter Zeitung reported“.

Според съда, през юли 2015 г. иракчанинът като член на иракската армия е позирал за снимка с отрязаните глави на 6 членове на ИД, за да се подиграе със смъртта им и да демонстрира своето превъзходство (както междувпрочем правят самите членове на ИД с обезглавените си жертви!).

Снимката показва иракчанина да стои зад наредените (отрязани) глави, лицата на които са обърнати към камерата. Той „се усмихва широко“, казва председателстващият съдия, и показва с жест символа на победата. Със своята поза, той показва, че разглежда убитите като по-нисши и им отказва уважение след смъртта. Съдия Беллинг дава доверие на обвиняемия, който няма регистрирани криминални прояви и че военните престъпления се отнасят за вече убити врагове.

Иракчанинът - чието име и детайли за самоличността му не са съобщени -  е пристигнал в Германия през есента на 2015 г.(явно доста скоро след снимката) като бежанец – странно от кого бяга след като е бил член на иракската армия. Снимката с отрязаните глави е намерена случайно след това на смартфона му. Според съобщенията иракчанинът е заплашвал афганистанец със смърт в център за настаняване на търсещи убежище в  Бьоблинген. За да покаже сериозността на заплахата си обвиняемият е показал въпросната снимка на „противника си“ (инресено защо след като той не е убил и обезглавил сниманите?!?) – обвиненията към него (по този случай) са оттеглени.

При какви обстоятелства са били убити определените като членове на ИД не е ясно, не е ясно и кой е отрязъл гвалите им, както не е ясно и кой е изложил на показ вече отрязаните им глави – тези факти съда не е могъл да установи. Нито, дали 24 годишният иракчанин е съпричастен. Така, немският съд е приел, че мъжът не е бил замесен в бойни действия по това време, както и в обезглавявания.

Според немския съд, членовете на ИД са атакували позиции на иракската армия в Байджи (на около 250 км. северозападно от иракската столица Багдад). Как съдът е установил атаката (също) не е ясно.

Може би, ако са отправили питане към иракските власти относн това, в коя иракска правителствена част е служил въпросният иракски бежанец са щели да имат отговор на някои от тези въпроси, но може би и на въпроса чий точно са отрязаните глави!  Още по-интересно е в акво са замесени членовете на иракската армия, ако не в бойни действия?!?

Всъщност, въпросният иракски град е значително по-близо до Тикрит (30 км.) и Киркук (103 км.), т.е. до иракски Кюрдистан и на 172 км. от обявеният тогава от джихадистите за „иракска столица на Халифата“ – Мосул. Още по-странно е че отстоянието му от столицата Багдад (поне според „wikimapia“) е на 174 км. Градът е по-познат не с немското му име Байдчи (Baidschi), а с възприетото на английски – Байджи. Същият този град Байджи с „голямата петролна“ рафинения, на битката за контрола над който дори е посветена специална статия в „Укипедия“.

Иракският бежанец не трябва да се връкща в затвора – към началото на ноември той все още е бил с ограничена свобода, но сега вече не трябва да се връща в затвора. Той е държан от властите повече от 6 месеца при специални условия на задържане – какви точно са тези „специални условия“ немските медии не съобщават. Иракчанинът е подавал искания за получаване на убежище три пъти и според съда от 1 август всички те са правно отхвърлени.

Прокуратурата е искала обвиняемият да бъде осъден на 2 г. условно за военни престъпления, докато защитата е настоявала за оправдателна присъда.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас