НОВИНИ

Фламандският министър за вътрешните работи, Лисбет Хомас (от Нов Фламандски Алианс) е стартирала проект съвместно с Университета на Лювен за борба с ислямистката пропаганда.

Целите на проекта са борба с „Ислямска Държава“ (ИД) на „нейн собствен терен“, съобщава „Брюселс Таймс“. Теолози от католическия университ ще разпространяват послания базирани на Корана, така че те да са в противоречие (да опровергават) екстремистката пропаганда в нтернет, съобщава „De Mоrgen“.

Хомас е подчертала, че „вижданията на екстремистите са много силни и в момента тези с алтернативни виждания правят твърде малко, че да бъдат чути“. Тя е обяснила, че е решила да се фокусира върху борба, която да „предизвика и отслаби тези екстремистки послания“ чрез „контра-социални дискурси“ и „контра-наративи“.

Разбира се, както в политиката, така и при информацията (информационната война) „безплатен обяд" – няма. Фламандската министърка съобщава, че за реализирането на проекта (към момента) са осигурени почти 440 хил. евро.

Белгийските издания отбелязват, че идеята не е нова. През 2010 г. американските власти се опитаха да се борят с джихадистката пропаганда чрез социални мрежи като „Туитър“, но според оценки на „Times“ в периода 2013 г. – 2015 г. посланията на ИД са имали 99 пъти по-голямо отражение от тези на властите.

Въпреки това, Хоманс е убедена, че подходът ще сработи.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас