НОВИНИ

Южна Корея планира да закрие борсите за криптовалути, заяви министърът на правосъдието на страната, с което предизвика срив в цената на биткойна и останалите криптовалути.

По думите на министър Пак Санг-Ки, след провала на поредицата от мерки, насочени към ограничаване на спекулациите с криптовалутите, „би било опустошителна, ако балонът се спука“. „Министерството подготвя закон, който в основни линии забранява каквито и да било транзакции, основани на виртуални валути на борсите“, каза той журналистите. Той допълни, че властите са „сериозно загрижени“, заради налудничавостта (на спекулациите) и „целят да затворят борсите на виртуални валути“. „Това започна да прилича на хазарт и спекулации“, каза още той.

Страната стана известна като седалище на сделките с криптовалути –там се извършва около 20% от световната търговия с тях.

Изявлението на министъра предизвика срив от 18% на корейската борса Bithumb и на платформата Еthereum сривът достигна 23%. Bithumb бе проверена от данъчните власти на Южна Корея в сряда (10 януари), като в същото време бяха инспектирани и 6 местни банки, които предлагат виртуални акаунти за корпоративни клиенти.

Предприеманите мерки идват след като през декември Сеул забрани на фирмите да извършват сделки с използването на виртуални валути. Малко след това беше забранено и разкриването на анонимни сметки в криптовалути, а също и бяха предприети мерки за спиране на прането на пари с използването на такива валути.

Цената на биткойна спадна до 750 долара през първите дни на януари (след като в средата на декември бе над 19 500 долара). Днес след обяд тази криптовалута се търгуваше на цени от около 13 500 долара.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас