НОВИНИ

Китай и Афганистан са се споразумели, Пекин да финансира и осигури във финансово и материално отношение, вкл. и екипировка, военна база за афганистанските сили за сигурност в северната част на Афганистан.

Генерал Давлат Вазири, говорител на министерството на отбраната на Афганистан заяви пред „Fergana News Agency“, че Китай ще финансира създаването на военната база, която ще се намира в провинция Бадахшан – там се намира и границата между Афганистан и Китай, която е с дължина около 76 км.

По думите му, Пекин ще поеме всички технически и материални разходи, вкл. въоръжението, екипировката (униформите), военното оборудване и всичко останало, което е необходимо за функционирането на базата. Кабул от своя страна ще осигури личния състав.

Решението за изграждането на базата е било взето по време на среща между министрите на отбраната на двете страни – Чанг Вангуан и Тарик Шах Бахрами през декември миналата година.

По изявление на заместник-председателя на Централната военна комисия на Китай Ксу Юланг, базата ще бъде създадена още през тази година.

Изграждането на базата вероятно е свързано с факта, че провинция Бадахшан се използва все повече от джихадистките терористи – уйгури, които иззползват намиращия се в нея единствен планински проход (Вахжир) за да се промъкват в размирната китайска провинция Синцзян, където извършват терористични атаки.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас