НОВИНИ

Служителите на Службата за държавна сигурност (СДС) на Грузия са задържали още едино лице свързано с терориста Ахмед Чатаев.

„Департамента по контратероризъм на СДС на основание служебно постановление задържа днес в Ахмат гражданина на Грузия, Зураба Идоидзе“, цитира ТАСС изявление на ведомството (разпространено във вторник).

Според съобщението, властите са „провели обиск“ в жилище – негова собственост – в с. Омало.

По данни а СДС, от следствието е било установено, че задържаният Идоидзе „заедно с Зураб Горнакашвили (задържан на 26 декември 2017 г.) са заминали в гр. Хопа (Артвин, Турция) за оказване на помощ на Ахмед Чатаев и други членове на неговата групировка“.

Идоидзе е обвинен в „финансиране на тероризъм, друга материална помощ или обезпечаване на ресурси за терористична дейност, предизвикала тежки последствия“ – подобни обвинения предвиждат лишаване от свобода от 17 г. до 20 г. или доживотен затвор.

Престрелка между полиция и терористи в Тбилиси.

В периода 21-22 ноември в околностите на Тбилиси беше проведена – продължила почти денонощие – операция по обезвреждането на терористи. Един от трима от неутрализираните в хода й се оказа чеченеца Ахмед Чатаев, за когото се предполага, че е основният организатор на терористичната атака в Истанбул от 2016 г.

Джихадистът организирал атаката в Истанбул е сред убитите в Грузия.

На 26 десември 2017 г. СДС съобщи, че властите са задържали петима грузински граждани, които „са оказвали помощ на терористите, ликвидирани по време на антитерористичната операция на 22 ноември“. Един от петимата се – оказал съпротива – беше ранен и настанен в болница. На 28 ноември държавният съд на Тбилиси осъди четирима от тях на предварителен арест. На петия към момента не са предявени обвинения – той остава в тежко състояние в болница.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас