НОВИНИ

Полша и други страни от Вишеградската група искат да предложат изменения в европейското законодателство относно предаването на деца в приемни семейства.

Според изавление за полските медии на заместник министъра на правосъдието на Полша Михал Вуйцик, предложението ще бъде представено на среща на министрите на правосъдието на страните от ЕС, която ще се състои в края на януари в София.

По думите на Вуйцик не трябда да се стига до такива ситуации, когато напр. в Германия дете от полско семейство попада в немско или турско (приемно) семейство.

„Става въпрос за националната самоиндентификация на детето“, коментира той цитиран от IAR.

„Това е езика, културата, религията. Полското дете трябва да живее в семейство, което говори на полски“, казва още той и допълва, че за този проблем се говори от „много години“.

Вуйцик коментира още, че в Конвенцията на ООН за правата на детето е ясно указано, че в такива ситуации националната самоидентификация на детето трябва да се запази – „На свой ред, европейското законодателство не предвижда това, този въпрос не се регулира по никакъв начин“, казва още той.

Европа полудява: 5-годишно християнско момиче дадено в мюсюлманско приемно семейство.

Той е съобщил също, че се работи по създаването на полско-немска работна група по въпросите на децата, чиито родители са били лишени от родителски права.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас