НОВИНИ

Агенцията на ЕС за контрол на границите съобщи, че по предварителни данни броя на лицата нелегално пресекли границите на Съюза през 2017 г. е 204 300, „60% по-малко отколкото през предходната година“.

От ФРОНТЕКС съобщават още, че броя на мигрантите достигнали до Италия и Гърция е намалял, но успоредно с това Испания е изпитала най-сериозния миграционен натиск от 2009 г. (когато Агенцията е започнала своите наблюдения/събирането на данни) до сега.

По централно средиземноморският път в Европа пристигат най-много нигерийци – около един на всеки седем мигранти. Те са следвани от гвинейци и кот дивоарци, а общият броя на пристигналите по него се оценява на 119 000.

В района на източното средиземноморие на външната граница на ЕС с Турция напрежението през 2017 г. остава приблизително на нивата от предходната година. През цялата 2017 г. там има разкрити около 41 700 случая на нелегално преминаване на границата – както по море, така и по суша (което е по-малко от една четвърт от общия брой за 2016 г.), съобщават от Агенцията.

В Гърция най-много са пристигналите сирийци и иракчани – подобно на 2016 г.

„Докато при другите два морски пътя към Европа има намаляване на миграционния натиск през 2017 г., броят на откритите мигранти достигащи Испания от северна Африка отбелязва нов висок рекорд от почти 22 900“, съобщава ФРОНТЕКС.

Пристигналите през 2017 г. по т. нар. западно средиземноморски маршрут е над два пъти повече спрямо 2016 г.

От Агенцията отбелязват, че основната точка на отпътува към Испания е региона Риф в Мароко, където ситуация е създала „възможности за повече отпътувания от западното крайбрежие през втората половина на годината“. Това е било съчетано с увеличеното използване на морски съдове с по-голям капацитет, способни да транспортират голям брой мигранти.

Почти 40% от лицата пристигнали по този маршрут са от Алжир и Мароко, чийто брой се увеличава от средата на 2017 г. Повечето от останалите мигранти, които пристигат в Европа през този маршрут „идват от Западна Африка“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас