НОВИНИ

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц за пореден път заплаши с финансови санкции страните от ЕС, които не приемат мигранти.

Лидерът на Социалдемократическата партия на Германия и бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц отново отправи критика и заплаши с финансови санкции Полша, Унгария и Австрия заради техния отказ да приемат мигранти, които Шулц упорито продължава да нарича „бежанци“. Своето изявление той направи във връзка с участието на премиера на Унгария Виктор Орбан в конгреса на Християн-социалния съюз (ХСС) в Бавария.

Според Шулц, отговорността за миграционната криза в ЕС трябва да бъде понесена от всички държави – членки, а не само от Германия. Той заяви, че Германия ще ограничи своя принос в бюджета на ЕС, ако страни от Съюза не се съгласят да приемат „бежанци“.
„Германия понася големи разходи във връзка с миграционната криза, а редица страни, които получават средства от европейския бюджет, се отказват да приемат бежанци. Евросъюзът е общност на държави, а не супермаркет, където всеки взема само това, което иска“, заяви Шулц, цитиран от „Радио Полша“.

Във връзка с участието на Орбан в конгреса на ХСС, Шулц призова лидера на партията Ханс Зеехофер да напомни на унгарския премиер за задълженията по приемането на „бежанците“ и защитата на свободата на словото и медиите.

Това е поредното наистина „забележително“ изявление на лидера на немските социалдемократи в последно време – след изявеното от него „желание“ до 2025 г. ЕС да се трансформира в „Европейски съединени щати“. В същото време, то е показателно за отношението на немските политици към ЕС и държавите – членки.

Преди всичко, заслужава внимание, очевидно неволно изпуснатото признание, че масовата миграция, за която яростно се застъпват Шулц и неговата партия, вместо обещавания от тях икономически просперитет и помощ за икономиките на страните от ЕС, реално носи единствено „големи разходи“ (по-точно – загуби – бел.ред.), а и явно не се очаква това да се промени в обозримо бъдеще.

Ясно изразена и скандална (ако не и нагла), е позицията на Шулц – под заплахата от финансови санкции страните от ЕС да изпълняват волята на Германия, правителството на която (с участието на социалдемократите на Шулц) има значителен „принос“ за миграционната криза. Да, ЕС не е „супермаркет“, но не е и Европейски съединени щати. ЕС е общност на държави – но на независими и суверенни държави, нещо което г-н Шулц очевидно предпочита да „забрави“. Никоя страна – член или пък институция на ЕС не може да налага на страни от Съюза нещо, с което накърнява този суверенитет и тази независимост. В този смисъл, заплахата за намаляване на вноските на Германия в бюджета на ЕС и за налагане на финансови санкции на отделни страни от него звучи като опит за изнудване, но и е логично обяснение за думите на Орбан „ние не искаме да сме в нова империя“.

Не искаме да сме в нова империя, искаме да останем християни и нации, Орбан

Може би, все пак би било добре, ЕС поне донякъде да прилича на „супермаркет“ – поне там, никой не „взема нещо“, като настоява другите посетители да платят за него, а и управата на „супермаркета“ не би си и помислила да ги заставя да направят това. Защото в противен случай, „супермаркетът“ може да остане без „клиенти“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас