НОВИНИ

Световната търговска организация (СТО) е започнала нова фаза на специална процедура по въпроса – ембарго по политически мотиви.

ЕС иска от Русия компенсации за ембаргото на свинското въведено през 2014 г. в отговор на санкциите наложени от Съюза след присъединяването на Крим.

С исканията на Брюксел се е заела СТО, която през 2017 г. е постановила, че ембаргото е незаконно..

„ЕС, вече много години обвинява Русия в използването на правила, действащи в сектора на протодовствените товари в политическа борба“, съобщава от Брюксел кореспондента на Полското радио, Беата Пломецкая.

„Действията на Москва насочени основно към страните от Балтика, бивши съветски републики, а също и Полша. За ембарго по политически причини в търговията ЕС иска големи конпенсации – почти 400 млн. евро на година (около 1.4 млрд евро общо). Примерно толкова е съставлявал търговския обмен до тогава, когато Русия въведе забрана на импорта на свинско от ЕС“.

Брюксел се е обърнал по въпроса към СТО, която от своя страна е задействала специална процедура – работа е започнала и специална група експерти, които ще решат „на чия страна е правдата“.

Русия вече отказа да плаща компенсации на ЕС. Забраната бе наложена още преди падането на В.Янукович от власт - поради африканска чума по свинете в Полша и Литва. Според изявления на представители на Литва, заболяването е било широко разпространено в Русия - вероятно от диви свине. ЕС претендира, че наложената от руска страна забрана е "непропорционална". 

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас