НОВИНИ

В Еритрея е започнало разполагането на египетски войски. Те са въоръжени с модерни оръжия, вкл. и тежка бойна техника.

Разполагането им е започнало на 4 януари след координиране с Обединените арабски емирства, съобщи в. „Al Sharq“.

Според вестника, за избягване на въоръжени стълкновения е било проведено съвещание между представители на Египет, ОАЕ и на судански опозиционни групи, действащи в Дарфур и източните части на Судан.

Развръщането на египетските войски в Еритрея може да бъде обяснено с две причини.

Според някои наблюдатели, това би могло да бъде отговор на създаването на военна база на Турция в Судан, което е част от усилията на Анкара да разшили военното си присъствие в региона. Предвижда се, Турция да създаде своя база на о. Суакин, управлението на който беше предадено „временно“ Анкара от Судан през миналата година. Пристанището на острова на времето е било най-голямото суданско пристанище, управлявано от Отоманската империя, но с годините значението му намаляло – след създаването на пристанището Порт Судан, което се намира на около 60 км северно. Разполагането турски сили в Судан обтегна отношенията на Хартум с Кайро и Абу Даби.
Освен това, също през м.г., Турция разположи 200 военнослужещи в Сомалия – официално, за подготовка на сомалийските въоръжени сили.

През пролетта на миналата година, Кайро официално отрече появилите се съобщения, че има намерения да изгради в Еритрея. През май 2017 г. судански медии съобщиха, че Египет е в преговори със Сомалия и Джибути за създаването на военна база за около 20 000 до 30 000 човека.

В същото време отношенията между Етиопия и Египет се изостриха във връзка с изграждането от Етиопия на хидровъзела „Възраждане“ на река Нил. Според египетски представители, язовирът (той се намира само на 15 км източно от границата между Етиопия и Судан, очакваният му обем е 70 млрд. куб.м. вода и ще бъде най-големият в Африка хидро-енергиен възел) ще наруши достъпа на Египет до 55.5 млд. куб.м. вода. В същото време, Етиопия твърди, че ще подпомага Египет и Судан с електрически ток.

По съобщения в арабските медии, Кайро планира да създаде своя военна база на о. Нора, близо до еритрейския полуостров Дахла. Предвиждало се, в нея да бъдат настанени между 20 000 и 30 000 военнослужещи. Трябва да се има в предвид обаче, че островът е почти изцяло необитаем и без водоизточници, което ще наложи огромни капиталовложения за изграждане на инфраструктура. Разбира се, египетска военна база би могла да бъде изградена и на друго място в Еритрея.

Според Етиопия, причината за ставащото е именно хидровъзелът „Ренесанс“. По-рано, Редда Мулгета, високопоставен член на управляващата в страната партия „Народен републикански демократичен фронт“ беше заявил пред в. „Судан трибюн“, че „Мотивът на египетските лидери да имат военна база на земята на противниковата (на Етиопия – бел.ред.) Еритрея е да се саботира изграждането на проекта за мега-язовир на Етиопия чрез подкрепа на спонсорираните от Еритрея антиетиопски елементи и съюзените с Ал Кайда сомалийски милиции“ (терористичната джихадистка организация Ал Шабааб – бел.ред.).

Еритрея е стар противник на Етиопия – двете страни водиха война през 1998 – 2000 г., а през 2016. Станаха т.нар. „гранични стълкновения“ между тях. Освен това, понастоящем, Еритрея е дала под наем на ОАЕ пристанището Ассаб за период от 30 години. Това пристанище и прилежащото летище са активно използвани от водената от Саудитска Арабия коалиция във войната в Йемен.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас