НОВИНИ

Държавният департамент (ДД) на САЩ постави Пакистан сред страните за специално наблюдение поради „тежки нарушения на религиозните свободи“.

В специалното съобщение от 4 януари на ДД се казва още, че на 22 декември 2017 г., 10 страни са определени като представляващи „специална загриженост“ по отношение на Акта за международни религиозни свободи, защото са ангажирани или толерирали нарушения на религиозните свободи. Става въпрос за Бирма, Китай, Еритрея, Иран, Северна Корея, Судан, Саудитска Арабия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Ходът на ДД идва на фона на засилилото се напоследък напрежение между САЩ и Пакистан, след като президентът Тръмп заяви във Вашингтон, че е било глупаво да се дадат на Пакистан 33 млрд. долара помощи през последните 15 години. На 1 януари в Туитър той писа, че „Те (Пакистан – бел.ред.) предоставя убежища на терористите, които ние ловим в Афганистан, с малко помощ. Повече не!“-

След туита на Тръмп, САЩ спряха 335 млн. долара помощ за Исламабад, като го обвини, че не сътрудничи напълно в борбата с тероризма. „Администрацията изтегля 225 млн. долара помощ за Пакистан. Има ясни причини за това. Пакистан игра двойна игра с години. Понякога те работят с нас, но те приютяват терористите, които атакуват нашите войски в Афганистан. Тази игра е неприемлива за тази администрация. Ние очакваме много повече сътрудничество от Пакистан в борбата с тероризма“, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли във вторник (2 януари).

По думите й, действията на Вашингтон не са свързани с гласуването на Пакистан в подкрепа на резолюцията на ОС на ООН през декември, с която се призовават САЩ оттегли признаването на Йерусалим за столица на Израел. Въпреки това, Хейли добави, че „Обаче, както казах преди през декември, ние няма да забравим гласуването за Йерусалим“.

Малко след това, Белият дом заяви, че иска да види, как Пакистан „прави повече за да се бори с тероризма“ и че вероятно ще обяви и бъдещи действия за оказване на натиск върху Исламабад.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас