НОВИНИ

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че иска да забрани със закон т.нар. „фалшиви новини“ във Франция.

Той предвижда приемането на нов закон, който на практика ще обяви за незаконни (т.е. – ще криминализира – бел.ред.) разпространяването на такива „фалшиви новини“.

По думите му, целта е да бъде „защитено френското общество“. „Когато доверието в медиите е изкривено, либералната демокрация е под прицел, и тогава отговорността на държавата е да действа. Следователно, ние ще задействаме правното устройство за да защитим демокрацията от фалшивите новини“, заявява Макрон, цитиран от „Sveriges Radio“. Според него, интернет сметки, които разпространяват такива новини трябва да бъдат блокирани, информация трябва да може да бъде премахвана, а потребителски сметки – закривани. Регулаторните телевизионни власти също трябва да могат да отказват сключването на споразумения и/или да прекратяват вече сключени споразумения телевизионни канали на други държави, които „работят за дестабилизиране“ по време на изборни кампании, казва още той.

Френският президент не уточнява, кои точно новинарски канали трябва да бъдат спрени, но по-рано той е отбелязвал руските „RT“ и „Sputnik“ като разпространяващи „лъжи и пропаганда“.

Разработването на новия закон вече било в ход и Макрон скоро щял да предостави повече информация за него. През следващите седмици той щял да бъде конкретизиран и обсъден с френски журналисти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас