НОВИНИ

Часове след като израелският парламент прие (на първо четене) законопроект, който облекчава условията за налагане на смъртно наказание на терористи, ЕС излезе с остра критика.

„ЕС е против смъртното наказание без каквито и да било изключения“, заяви в отговор на въпрос на медиите представител на Еврокомисията, който допълва „това е нашата позиция по това законодателство“.

Интересно кога ще я чуем тази позиция и по отношение на Кралство Саудитска Арабия – конкретно и „поименно“, а не така по принцип.

Израелските медии коментират, че промените в законопроекта – представен от министъра на отбраната Авигор Либерман - цели окуражаване на прокуратурата да се бори за смъртно наказание – в обвинителните актове в процесите. Според предложението, терористи могат да бъдат осъдени на смърт само с обикновено мнозинство, а не както е в момента с единодушие. Смъртна присъда в Израел не е изпълнявана от 1962 г., когато е убит похитения от Аржентина нацистки престъпник Адолф Ейхман.  

„Смъртното наказание е несъвместимо с човешкото достойнство“, пише в изявление на ЕС по случая. „То представлява нехуманно и унизително отношение, няма никакъв доказан възпиращ ефект и позволява съдебни грешки да станат неотменими и фатални“.

„Почти идентично изявление беше разпространено от ЕС по повод „Световния ден срещу смъртното наказание“, миналия октомври“, отбелязват (без ехидни коментари!) израелските медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас