НОВИНИ

Прекратяването на боевете в обширни райони на Сирия, както и пораженията на джихадистите действащи там са позволили значителен брой сирийски бежанци да се завърнат по домовете си от Ливан.

Броят на сирийските бежанци в съседната страна е спаднал под 1 милион човека, цитират местните медии министъра по въпросите на разместените (лица), Моейн Мерхеби.

Ливан е една от страните най-силно засегнати от сирийската криза, вкл. по отношение на бежанците. Точният им брой в страната едва ли е известен на някого, но според официални данни на ООН към 2017 г. в Ливан регистрираните „сирийски бежанци“ са 1.2 млн., по оценки на доста неправителствени организации и ливанските власти те са над 1.5 млн. – населението на страната е около 6 млн. човека (по данни на „WFB“ на ЦРУ), а освен „сирийските бежанци“ в нея живеят и поне 170 хил. „палестински бежанци“.

„Последното преброяване на сирийските бежанци, регистрира намаляване от 1.2 млн. на 980 000 за две години“, коментира Мерхеби в интервю за ежедневника „Ал Хаят“. Той е отбелязал още, че броят на изместените лица е намалял съществено поради оскъдните помощи на донорите, като при това "помощите се предават не на ливанската държава, а на ООН и съответните организации, които ги разпределят на изместените". 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас