НОВИНИ

През периода от 2010 до 2016 г. във Великобритания са били уличени в лъжа за възрастта им 2 644 мигранти, които са твърдели, че са деца. Едва 580 от тях са били върнати в страните им. Само през 2016 г. за 575 от общо 3 290 заявили че са деца мигранти е било установено че реално са над 18 години. От тях обаче в странвите им ас били върнати едва 37.

През 2017 г. положението не се е подобрило – било е установено, че 2/3 от общо 692 мигранти, които през периода януари – септември 2017 г. са заявили, че са „уязвими деца“ са всъщност над 18 години. През последното тримесечие на годината, убежище са поискали общо 1 176 „деца“, от които – 1 006 мъже и 170 жени.

Според в. „Daily Express“, в същото време, след закриването (през 2016 г.) на мигрантския лагер „Джунглата“ в района на Кале (Франция), броят на „непридружаваните деца – бежанци“ поискали убежище във Великобритания рязко е нараснал.

Според директорът на граничната полиция на Великобритания Тони Смит, ниският риск от екстрадиране на практика кара мигрантите по-често да лъжат за реалната си възраст. „Докато е важно, да позволяваме закрила в Обединеното кралство на уязвими деца, ние не можем да игнорираме факта, че за над половината (от тях) при по-внимателна проверка е установено, че са по-възрастни“, добавя той.

Фалшивите „непридружавани деца – бежанци“ са проблем не само за Великобритания, но и за други страни Европа, които са желана крайна дестинация за мигрантите (основно скандинавските страни и Германия). Получаването на такъв статут гарантира по-високи социални придобивки, по-малък риск от екстрадиране, а също и възможност за присъединяване на останалите членове на семейството на „детето“ по законен път и – разбира се – за сметка на европейските данъкоплатци.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас