НОВИНИ

Конференция за геноцида срещу язидите в Ирак е била организирана в лагера за изместени лица в провинция Духок.

Дияар Лазгин Халил, мениджър на лагeр „Рауанга“ е коментирал за „Бас Нюз“, че на конференцията ще се обсъжда геноцида извършен от „Ислямска Държава“ (ИД) срещу малцинствената общност на язидите, както и че ще бъдат представени документи за зверствата на джихадистите.

По думите му, в конференцията ще участват и жени (язиди), които са били отвлечени от ИД и те също ще представят документи за издевателствата на главорезите по време на форума. По думите му, в ръководения от него лагер живеят 256 момичета-язиди, които са били в плен на ИД.

Халил е коментирал още, че се предвижда документите представени на конференцията (в неделя) да бъдат предадени на Кюрдската регионална комисия по геноцида.

През август 2014 г. ИД нападна Синджар (иракската провинция Ниневия) и уби и отвлече хиляди представители на малцинствената общност. Отвлечените – предимно жени, вкл. момичета и малки момчета – практически бяха превърнати в робини или самоубийци (момчетата), а съдбата на доста от тях продължава да е неизвестна, въпреки опитети за освобождаване, които се засилиха с активизиране на офанзивите срещу ИД в Ирак и Сирия.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас