НОВИНИ

… само за районите контролирани от Киев

ЕС и Украйна са подписали споразумение, според което Брюксел ще отдели 50 млн. евро за нуждите на контролираните от Киев райони на Донбас.

Споразумението е подписано в петък в рамките на заседание на съвета ЕС-Украйна в Брюксел.

„Ние присъствахме на подписването на споразумение за финансиране в рамките на програмата за подкрепа на Украйна от ЕС. Става въпрос да сума в размер на 50 млн. евро, която ще бъде насочена (за нуждите) на местното управление, икономическо възстановяване, обществена сигурност и социална сплотеност в контролираните от правителството райони на Донецка и Луганска област“, заяви ръководителят на дипломацията на ЕС, Федерика Могерини.

Украинските медии съобщават, че споразумението за финансиране създава правова рамка за реализиране на проекти стимулиращи заетостта и икономическия ръст посредством оказването на помощ за развитие на микро-, малки и средни предприятия, поощряване (явно финансово) на обществени инициативи (т.е. „правилна пропаганда“), подкрепа на структурни изменения в областта на здравеопазването, образованието и инфраструктурата. Разбира се, само в контролираните от Киев райони.

В допълнение, Могерини е заявила, че „ЕС остава непоколебим по въпроса за подкрепата на териториалната цялост и суверенитет“ на Украйна, както и че Брюксел „много внимателно следи събитията в източна Украйна“.

Тя и украинският премиер Володимир Гройсман са се споразумели, фокусът да бъде върху реформи в енергийния сектор, фискалната система и управлението на държавните активи.

„Страните се споразумяха да се фокусират на продължаване на реформите в енергийния сектор, в частност реформиране на „Нафтогаз –Украйна“, във фискалната система и управлението на държавните активи“, пише в съобщение на украинското правителство.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас