НОВИНИ

Група от уязвими „бежанци“ от африкански страни, които са били блокирани в Либия са били евакуирани в Нигер, съобщи ООН.

Агенцията за бежанците на организацията е евакуирала 25 „изключително уязвими бежанци“ в първата по рода си „операция“. Повечето от т. нар. „мигранти“ или „бежанци“ са в Либия, където обстановката е далече от сигурна, с цел да преминат незаконно на европейска територия.

„Ние изваждаме хората от много опасна ситуация“ заяви за АФП говорителя на Агенцията Уилям Спайндлер.

Групата „евакуирана“ в събота е била от 15 жени, 6 мъже и 4 деца от Еритрея, Етиопия и Судан, съобщава още той.

Според изявление на специалния пратеник за ситуацията в централното Средиземноморие на Агенцията на ООН, Винсънт Кочетел, всички евакуирани ще бъдат настанени в частен пансион в столицата на Нигер Ниамей докато се обработват техните искания за заселване на ново място. 

Извеждането им от Либия би трябвало да улесни страните за възможно заселване в оценката на случаите им – не е нужно да си гадател, за да се сетиш, че желаните за презаселване страни са в Европа като се имат в предвид програмите на ООН за директно заселване на "бежанци" от трети страни в държавите от ЕС.

Агенцията на ООН е призовала страните по света да предложат силно необходимите места за презаселване на бежанци, блокирани в 15 страни по централно средиземноморския път.

Към септември т. г. Агенцията съобщи, че от началото на годината са били осигурени „едва“ 6 700 места и призова за спешното осигуряване на такива за 40 000 лица намиращи се в 15 страни – до колко тези 40 000 лица отговарят на условията за предоставяне на какъвто и да е защитен статут е съвсем отделна тема, подобно на темата колко арабски страни са предоставили места за презаселване.

277 000 са местата необходими за „бежанци“ от Алжир, Буркина Фасо, Камерун, Чад, Джибути, Египeт, Етиопия, Кения, Либия, Мали, Мавритания, Мароко, Нигер, Судан и Тунис.

Звучи интересно нали, в Нигер се тнасферират за осигуряване на сигурност бежанци от Либия, но успоредно с това бежанци от самата Нигер се нуждаят от място за презаселване.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас