НОВИНИ

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън заяви в Сената, че американските сили биха могли хипотетично да останат в Ирак с цел постигането на победа над Ислямска държава, дори и ако иракското правителство поиска, те да бъдат изтеглени от страната.

На изслушване в Комитета на Сената по външните работи (заедно с министъра на отбраната Джим Матис), той каза още, че САЩ имат право да ги задържат тап по силата на Оторизациите за използване на военна сила от 2001 и 2002 г. На въпрос на сенатора Том Удал, „ако на силите на САЩ бъде казано да напуснат, ще напуснем ли Ирак или ще стоим непоканени, като нашите сили в Сирия, и под чия юридическа влат ще останат те“, Тилерсън отговори: "Ние ще останем в Ирак докато Ислямска държава бъде победена и ние сме сигурни, че Ислямска държава е била победена."

Тилерсън подчерта също, че „ние сме там по покана на иракското правителство“ и че иракският премиер Абади „не ми е индикирал по никакъв начин, че нашето напускане не е по никакъв начин въпрос на спешност“.

Но, проблемът с „оставането“ въпреки евентуалното искане на Багдад, американските сили да напуснат страната – ако такова бъде официално заявено - веднага поставя въпроса за правния имунитет на военнослужещите от САЩ, защото те биха могли да бъдат подвеждани под съдебна отговорност по законите на Ирак.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас