НОВИНИ

Според доклад от изследване на експерти по ядрена сигурност, френските ядрени централи са с прекомерно висок риск от терористични атаки.

Според ексклузивна публикация във в. „Le Parisien“, от организацията Greenpeace са ангажирали седем международно признати експерти по ядрена сигурност, които в продължение на 1.5 години са анализирали рисковете при евентуални терористични атаки срещу френските ядрени централи. Изводите, които те са направили са „тревожни“.

„Ние сме изправени пред исторически дефицит в защитата на нашите централи, в частност, охладителните басейни“, заявява Ив Мариняк, един от авторите на доклада.

На свой ред, Яник Руселе, която е била ръководител на кампанията на „Greenpeace“, заявява, че става въпрос за „информирането на общественото мнение и обществените власти, и определено не е за да се дадат идеи на онези, които имат лоши намерения“.

Това е доста странно изявление, защото няма значение, какво са искали от Greenpeace. Те така или иначе са „дали идеята“ на терористите, което е станало посредством публикуването дори и само на основния извод от доклада.

Но, независимо от всичко, изводите на експертите наистина са крайно „тревожни“. Последиците от една успешно проведена терористична атака във френска ядрена централа биха били ужасяващи – при това не само за Франция и дори Европа, а може би и в световен мащаб. Примерите на авариите в Чернобил и Фукушима са показателни в това отношение.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас