НОВИНИ

Повече от 1 400 членове на „Ислямска Държава“ (ИД) са в иракския Тел Афтар, съобщи иракското Съвместно оперативно командване.

В изявление, говорителят за иракските военни бригаден генерал Йехия Расул заяви, че повечето от тях са от арабски страни. Местните „ангажиранани“ с ИД са една няколко.

Той също така е коментирал предприетите мерки за предодвратяване бягството на джихадистите в Сирия (както някои направиха при офанзивата за превземането на Мосул).

Подсигурени от войските пътища позволяват на цивилните да напуснат града, а по думите му много хора са били вътрешно разместени през последните няколко дни.

Според изявление на иракското министерство за миграцията и вътрешно разместените лица (от неделя) цивилните напуснали Тел Афтар са около 10 000. Повечето са настанени в лагери южно от Мосул, вкл. Джадаа, Хадж Али и Хаммам ал-Алил, докато други – в западен Мосул. (Според предишни изявления на американски и иракски военни джихадистите в града бяха около 2 000).

Евакуацията на цивилните е започнала още в неделя – 300 цивилни са били евакуирани часове след началото на офанзивата за връщане на контрола над града.

Расул е отхвърлил информациите за яростни сражения с джихадистите и е обяснил, че боевете се водят в отворени пространства (зони), тъй като бой вътре в града би бил много труден.

При обявяването на началото на офанзивата, в излъчено по телевизията изявление (в неделя) премиерът на Ирак Хайдар ал-Абади, заяви: „Вие или ще се предадете, или ще умрете“.

Джихадистите контролират града – разположен на около 80 км. западно от Мосул - смятан за една от „крепостите им“ в иракската провинция Ниневия от август 2014 г., когато успяха да вземат контрола над значителна част от иракската територия и обявиха своя „Халифат“.


По информация от иракски медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас