НОВИНИ

Потокът мигранти от Турция към североизточните острови в Егейско море се увеличава през последните 10 дни, поставяйки местните жители и бизнес под натиск в разгара на туристическия сезон.

Най-голям брой пристигащи (на ден) има на Лесбос и Хиос, съобщава „Гръцки Репортер“.

Според официални данни от 8 юни до 16 юни – от Турция на егейските острови – са пристигнали 16 683 човека. Новопристигналите са включени в общия брой търсещи убежище, които вече са на Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, които до 16 юни са 14 368.

Големият брой пристигащи, респективно е довел до недоволство и протести сред местните жители – „мигрантите“ си издигат палаткови лагери, които постоянно се уголемяват, а този на Хиос буквално е блокирал достъпа до плажа. Местните жители настояват мигрантите и бежанците да бъдат регистрирани на острова и след това преместени на континенталната част.

Там има и лица, които трябва да бъдат върнати обратно в Турция – по силата на споразумението между ЕС и Турция от март 2016 г. – но този процес е бил замразен, поради бюрократични причини, съобщават още гръцките медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас