НОВИНИ

(Обновено…)

Джихадистката терористична групировка Ислямска държава извърши две атаки с импровизирани взривни устройства (ИВУ) срещу църкви на християните – копти в Египет по време на тържествените служби на Цветница (Палмова неделя). При двата атентата – в Александрия и Танта бяха убити най-малко 53 и ранени други 144 човека. По първоначалните съобщения, броят на загиналите бе по-малък, но с течение на времето се увеличава.

Първата експлозия е станала вътре в църквата „Мар Гирдис“ в град Танта (град в делтата на р. Нил – на 130 км от Александрия, с население около 400 000 човека). Според изявления на египетските власти, ИВУ е било поставено под една от седалките по време на празничното богослужение. При взрива са били убити най-малко 36 човека, а други 78 – ранени. По разкази на очевидци, църквата е била осеяна от разкъсани тела и останки на убитите.

Втората атака е била извършена от терорист – самоубиец на входа на катедралата „Свети Марк“ в Александрия, по време на литургия с участието на папата на коптската християнска църква – папа Тавардос, който е останал невредим. Терористът се е опитал да влезе в катедралата, но е бил спрян на входа, след което се е самовзривил. При тази атака са убити най-малко 17 и ранени 66 човека.

Моментът на взрива

В социалните мрежи бяха разпространени много видеозаписи, показващи ставащото в районите на църквите – обекти на терористичните атаки.

По-късно през деня, „информационната агенция“ Амак - на джихадистката терористична групировка Ислямска държава разпространи съобщение, с което се поема отговорност за двете атаки срещу църквите на коптските християни в Египет.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас