НОВИНИ

Лидерът на сирийските кюрди и съпредседател на „Парития демократичен съюз“, Салих Мюслим каза, че Турция блокира анти-ИД операцията в ираксия град Мосул.

Той дори отива по-далече и обвинява Анкара в международна подкрепа за „Ислямска Държава“ (ИД), както в Сирия, така и в Ирак.
„Турция, блокира освобождаването (от ИД – бел. ред.) на Ракка чрез инвазията в Джараблус. И сега, блокира освобождаването на Мосул чрез изпращането на войски в Башика“, казва той цитиран от „ARA News“.
По думите му, „сновната цел на турския ход в Сирия и Ирак е да подкрепи Даеш“ (казва той, използвайки арабския акроним за ИД).
Според кюрдски активисти, нито сирийското правителство (чиито операции са подкрепяни от Русия, вкл. с военна сила), нито въоръжената опозиция в момента се интересуват от борба (бой) с ИД в Ракка.
Турското правителство заяви, че тя няма да се присъедини към кампания за Ракка, ако кюрдите са включени. „Кюрдските звена за народна защита“ (по-познати като YPG), пък коментираха, че няма да напредват към Ракка докато не отворят път към обсадения анклав Африн (северозападна Сирия).
Джордан Матсън – американец доброволец, който се бие в състава на YPG в Сирия – е коментирал за “ARA News“, че админстрацията на Обама чрез подчиняване на исканията на Ердоган ефективно е спряла войната срещу ИД (САЩ все пак са „водещи коалицията срещу ИД в Сирия“!). Той се аргументира, че затишието е било неминуемо, тъй като водените от кюрдите „Сирийски демократични сили“ (SDF) няма да се посветят на операция за Ракка без да прекъснат линиите за доставка на ИД между Сирия и Турция.
„Чрез разтакаването, вие спасихте Ракка вероятно за години, тъй като никой няма да я превземе“, казва той.
Сега лидерът на PYD казва, че Турция реализира същата цел в Ирак – подкрепа на ИД – чрез разтакаване на предстоящата операция за превземането а Мосул. Според последните съобщения битката за Мосул трябва да се проведе преди края на годината – според някои информаци в края на октомври – но почти непрекъснато има срещи и разговори (пазърлъци) за разпределението на властта в града след изгонването на джихадистите; в този тип изявления, президентът на Турция съвсем не остава мълчалив.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас