НОВИНИ

Група от пет лица е била задържана при съвместна международна операция на испанските, френските и белгийски власти по подозрения във формирането на „активна и опасна“ клетка на „Ислямска Държава“ (ИД).

Групата – 4-ма испанци и 1 мароканец - също така е възнамерявала да „рекламира“ дейността на джихадистите в трите държави. Двама от тях са били задържани в Барселона, един в Мелила (испански анклав в Северна Африка), един в Брюксел и един в германския Вупертал (Северен Рейн-Вестфалия).
Групата е имала „перфектно организирана структура, следвала е заповедите на терористичната организация „ДАЕШ” (арабския акроним на ИД) и напълно е приела нейната идеология, действайки чрез различни интернет канали“, пише в съобщението на испанската полиция по случая.
Членовете й са използвали социални медии и в частност фейсбук страницата „Islam en Español“ (Ислям на испански), в която има повече от 23 000 потребители, за да възхваляват главорезите и да разпространяват съобщения за организацията, действаща (основно) в Сирия и Ирак. Администратори на страницата са били задържаните в Белгия и Германия лица, като комуникацията е била преди всичко на испански, насочена към млади, мюсюлмани и лица, най-вече от Магреб (Северна Африка).
Под прикритието, че са разпространявали религиозно съдържание, на страницата са пускани съобщения и коментари с радикален характер за джихадистите „мъченици“, действията на ИД и „важността на индивидуалния джихад“.

Тази организирана група е целяла да постигне следните цели:
- Изпълнение на осъзнатата тактика на война, известна като „информационна част“. Включваща разпространение на снимки/видео материали за конкретни действия (вкл. такива с крайно насилие), за терористични действия, за актове на „мъченичество“ в допълнение към разпространяването на съобщения на омраза и заплашителни публикации. Крайната цел на клетката е била сътрудничество с ПРОПАГАНДНАТА СТРАТЕГИЯ на ИД, ТЕРОРИЗИРАНЕ и ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ на цялото ЗАПАДНО ОБЩЕСТВО чрез създаване на ПОСТОЯННО УСЕЩАНЕ за несигурност сред гражданите.
- Откриване и селектиране на радикални елементи, както на национално, така и на международно ниво, предразположени към възхваляване на ДЖИХАДИСТКАТА ИДЕОЛОГИЯ с цел продължаване на тяхното правилно индоктриниране, радикализиране и евентуално привличане като сътрудници.
- Осигуряване на необходимите контакти за бъдещи „бойци“, като ИД трябва да съдейства за техния трансфер в територии под контрола на терористичната организация.
- Да действа като пропаганден апарат и (за) масово разпространяване на ИД, следвайки стратегията за разширяване набелязана от терористичната организация. В допълнение, те са адаптирали езика на съдържанието и особеностите на потребителите, говорейки на младите мюсюлмани, по такъв начин, че експотенциално са увеличавали каналите на радикалните послания, за да се възприемат правилно. Задържаните са снабдили (доставили) това, което липсва на ИД: липсата на мощен апарат за откриване, страници и профили в социалните мрежи на испански език.
- Друга константа в дейността на тази терористична мрежа е било прокламирането на нейната екстремална омраза към религиозни, етнически групи и групи, които са смятани за врагове на техните религиозни възприятия. Това динамично действие е било за създаване на мрежа за обратна връзка с цел (устойчиво) получаване на слогани и начини за действие срещу тези групи.

Те са действали, преди всичко в Испания и са обвинени в извършване на атаки, радикализация, пропаганда (реклама) на ислямистка агресивност (войнственост) и и действие като „посредник“ на ИД за Европа.
От 2015 г., когато Испания повиши нивото за заплаха на 4-то (от общо 5) в страната са били арестувани 143 ислямисти, от които 30 в други държави. Тази година са били арестувани около 34 човека за връзки с ислямистки милиции, според правителствени данни.
Унищожената клетка е представлявала „сериозна, специфична и продължаваща заплаха за сигурността на западните общества, тъй като ВСИЧКИ нейни членове, ПЕРФЕКТНО РАДИКАЛИЗИРАНИ и в комуникация с диктата на ДАЕШ са били много активни и с постоянство са разпространявали терористичната идеология, мултиплицирайки нейните възможности за действие за създаване на нови активни „клетки“, готови да отговорят на диктат от терористичната организация ДАЕШ“, съобщава още испанската полиция. На практика, действията на тази терористична клетка е перфектен пример за водената от ИД информационна война в Европа и целия свят.
Операцията, която е развивана, координирана и симултанно осъществена между различните европейски полиции е била осъществена под ръководството на Централния съд за инструкции номер 5 на Националния съд и координирана от офиса на Върховния съд. Операцията остава ОТВОРЕНА.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас