НОВИНИ

Върховният мюфтия на Саудитска Аарабия заяви, че иранците „не са мюсюлмани“ и нещо повече – че от древни времена ненавиждат сунитите.

Коментарите на най-високопоставеният саудитски духовник - върховният мюфтия Абпулазиз ал Шейх публикувани във вторник идват ден след като иранския Върховен Аятолах Сайед Али Хосейни Хаменей – който е и Върховен лидер на Иран – коментира, че саудитските власти са „убили“ мюсюлманските поклоници, които пострадаха при масовото стъпкване по време на хаджа (хаджилъка) миналата година.
В своето изявление, Хаменей обвини властите в Саудитска Арабия за смъртта на мюсюлманите - поклонници, ранени (стъпкани) от тълпата по време на хадж-а през миналата година. Тогава загинаха почти 2 500 от блъскащите се поклонници, вкл. 464 ирански граждани.
Саудитският мюфтия на свой ред заяви, че обвиненията на аятолаха „не са за учудване“, защото "иранците произхождат от зороастрийците" (последователи на зороастризма – бел.ред.) и следователно „не са мюсюлмани“. Нищо повече, той добавя, че „враждебността на иранците към исляма, особено към сунитите, е много древна“.
Конфронтацията между двамата духовни лидери (на Иран и на Саудитска Арабия) отново ескалира и без това високото (поради войната в Сирия) напрежение и противопоставяне между двете страни, борещи се за надмощие в Близкия Изток, а също и на противопоставянето между основните направления в исляма - между сунити и шиити. Това няма как да не се отрази в целия регион, а също и между сунитите и шиитите „миегранти“ в Европа – където сблъсъците между тях съвсем не са рядкост.
От друга страна, ако някой немюсюлманин направи изявление, че „иранците не са мюсюлмани“, то той със сигурност ще бъде обвинен в ислямофобия и расизъм – въпреки, че нито ислямът, нито зороастризмът са етноси, а още по-малко пък - раси...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас