НОВИНИ

С увеличаване на броя на пристигащите т. нар. „мигранти“ в Австрия е отбелязан и ръст в брояа на заподозрените в разични криминални простъпки.

В момента в алпийската република има 85 000 лица, търсещи убежище като за първата половина на 2016 г. 11 158 бежанци са били съпричастни към престъпления, съобщава австрийския „Krone“.
За цялата 2015 г. регистрираните с подобни обвинения/простъпки бежанци са 15 236, т.е. ако тенденцията от първите шест месеца е същата и през вторите, нарастването на тези случаи ще е 46% за 2016 г.
Стряскащите данни са разкрити по искане на „Партия на свободата“ (FPÖ) отправено към МВР и днес ще бъдат официално публикувани.
Въпреки, че е отбелязано значително намаляване в броя на пристигащите, броят на лицата, имащи проблеми със закона се увеличава. В национален мащаб заподозрените в престъпления са 11 158, като най-голям брой те са в столицата Виена – 4 967.
Най-много проблеми създават пристигащите от Афганистан (2 317), Алжир (1 631), Мароко (1 271) и Нигерия (1 265) – все страни за които, може доста да се дискутира състоятелността на твърдения за необходимост от предоставяне на защитен статут, особено предвид големия брой пристигащи. „Сирийските бежанци“ с които беше обяснен едва ли не целия масов прилив на лица в Европа, създаващи проблеми в Австрия е значително - с почти 30 % - по-малък от този на афганистанците или 675. Подобен брой проблемни лица са и от Ирак (560) и Иран (481), като в тази „група“ изненадата идва от една европейска страна – Русия с 595 „бежанци-криминали“.
Простъпките извършвани от тях, най-често са отнасяни към вътрешното министерство и най-голям брой сред тях са провиненията свързани с наркотици (3 228), следвани от кражбите (с 2 481 заподозрени) и нападенията (с 1 678 заподозрени). Другите основни нарушения са опасни заплахи (628), обири (117), сексуално насилие и сексуални актове на обществени места (105) и изнасилвания (66).
Поисканата от FPÖ информация е включвала и тероризма и според данните има 13 заподозрени във връзки с терористични групи, докато други 2 лица са обвинени в „подбуждне към тероризъм и одобрението му“.
И докато тези цифри са достатъчно многозначителни, най-притеснителната „част“ от тях е възрастовата група на извършителите – повечето от тях са между 14 г. и 17 г.
Прекрачване на закона има и при по-младите – 24 деца на по 9 г. и 105 на възраст между 10 г. и 13 г. са обвинени в извършването на престъпления.
Тук трябва да се има в предвид, че това най-вероятно е официално съобщената от самите извършители възраст, а все по-често излизат информации, че явно прииждащите в Европа лица имат една обща склонност – да се „самоподмладяват“. Причините за това нямат нищо общо с естетиката, просто пристигащите са добре информирани (инструктирани), че по-малката възраст е почти 100% гаранция за допускане в която и да е европейска страната, а нарушаването на законите ще бъде съдебно преследвано при облекчаващи вината обстоятелства.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас